Link: tilbage til forsiden
Hjem: Om biblioteket: Afdelinger: Musik- og Teaterafdelingen: Musik i Skåret
fyld
 
Aktuelt fra Musik- og Teaterafdelingen
Juni 2005 Arkiverede nyhedsbreve

Indhold
> Robert Schumann og H.C. Andersen
> Nyerhvervet brev fra C.E.F. Weyse
> Carl Nielsen Udgaven præmieret
> Stor samling efter Dan Fog
> Diamantklubben besøger Musik- og Teaterafdelingen
> Nye bøger om August Bournonville
> Musik til August Bournonvilles balletter nu online
> Dansk musiklitterær bibliografi
> Registrant til Dan Fogs samlinger nu online
> Fra andre afdelingers nyerhvervelser
> Første bind af Carl Nielsen brevudgaven
> Nyt nyhedsbrev
> Sommeråbningstider
> Nyerhvervelser
> Nye komponistserier til udlån
> Det Virtuelle Musikbibliotek
> Nyanskaffelser
> Musik i Skåret
> Fokus på...Dyveke, musikalsk behandlet


Schumanns tilegnelse til H.C. Andersen på forsiden af noden. Klik for større billede      Schumanns tilegnelse til H.C. Andersen på forsiden af noden. Klik for større billede.

Robert Schumann og H.C. Andersen

En af de store tyske romantiske skikkelser, Robert Schumann, var blandt de komponister, der satte H.C. Andersens tekster i musik. I 1840 komponerede han fire af Andersens digte til sin sangsamling opus 40, som han tilegnede forfatteren, og Andersen takkede mange gange for udgivelsen.

Digtene var oversat af den tyske, danskkyndige forfatter Adalbert von Chamisso, men i et brev til Andersen (1.10.1842, side 2 midtpå) udtrykker Schumann sin tvivl om oversættelsen på et bestemt sted i sangen Der Spielman. I en udgave af noden sender han til digteren en understregning af det pågældende sted og beder Andersen se det igennem f.eks. med vennen, komponisten J.P.E. Hartmann.

Det Kongelige Bibliotek har i mange år haft brevet fra Schumann til Andersen, men har først for nylig også erhvervet korrekturen af noden med Schumanns egen understregning, så man kan se, hvad han var i tvivl om.

Nodeudsnit med Schumanns understregning

Schumann har sat stregerne under det nodesystem, hvor han var i tvivl om teksten.
Nyerhvervet brev fra C.E.F. Weyse

Det Kongelige Bibliotek har erhvervet et brev fra komponisten Weyse, der opholdt sig i Roskilde, til hans kollega, kantor Søren Hartmann, dateret 8. juli 1841.

Brevet omhandler en kuffert, som komponisten har glemt i København og en anmodning om at sørge for mad til ham senere på ugen. Brevet er ikke udgivet i Sv. Lunn og Erik Reitzel-Nielsens samling af Weyse-breve, men vil senere blive overført til Håndskriftafdelingen.

Det nyerhvervede brev fra C.E.F. Weyse. Klik for større billede Brevet fra Weyse. Klik for at få en større størrelse og en renskrift.

Carl Nielsen udgavens bind

     Carl Nielsen udgavens mørkeblå bind og indbydende nodesats blev præmieret.
Carl Nielsen Udgaven præmieret

Foreningen for Boghaandværk uddeler hvert år priser for Årets Bogarbejde. Blandt de indsendte værker er Carl Nielsen udgaven II/8 med orkesterværker blevet udvalgt i 2004-produktionen, og prisen blev uddelt ved åbningen af en udstilling med årets boghåndværk på Kunstindustrimuseet.

Stor samling efter Dan Fog

Det Kongelige Bibliotek har for en tid siden modtaget en stor samling af musikrelateret materiale efter musikantikvar, dr.phil.h.c. Dan Fog. Samlingen omfatter trykte noder, nodemanuskripter, programmer, kataloger, billeder, arkivmateriale etc., og det er nu færdigsorteret.

Noget af materialet vil indgå i Musik- og Teaterafdelingens samlinger, andet vil blive fordelt til andre afdelinger i huset, og endelig vil en del blive indlemmet i de hidtidige omfattende Dan Fogs samlinger i Musik- og Teaterafdelingen. Blandt materialet er en omfattende samling arkivmateriale fra pianisten og forfatteren Ina Lange.



 

Afskrift af udvalgte stemmer til C.Ph.E. Bach's oratorium 'Die Israeliten in der Wüste'. Klik for større billede
Afskrift af udvalgte stemmer til C.Ph.E. Bach's oratorium Die Israeliten in der Wüste er blandt de nyindkomne nodemanuskripter.

Johann Sebastian Bachs manuskript til første side af kantaten. Klik for større billede

     Johann Sebastian Bachs egenhændige manuskript til kantaten "Mein Herze schwimmt im Blut" er et af afdelingens fornemste klenodier.
Diamantklubben besøger Musik- og Teaterafdelingen

Onsdag d. 22. juni kan medlemmer af Diamantklubben komme bag kulisserne i Musik- og Teaterafdelingen. Afdelingens leder Niels Krabbe viser musikhistoriske klenodier frem fra de store samlinger, som rummer intet mindre end to hyldekilometer noder. Niels Krabbe fortæller om afdelingens arbejde med indsamling af manuskripter og trykte noder samt udgivelsen af Carl Nielsens og J.P.E. Hartmanns værker.

Nye bøger om August Bournonville

I forbindelse med den 3. Bournonville Festival på Det Kongelige Teater den 3. til 11. juni 2005 udgiver dr.phil. Knud Arne Jürgensen nogle bøger med Bournonville som tema. Nærmere oplysninger og information om udgivelsesdato og forlag kan ses på festivalens hjemmeside.

August Bournonville - My dearly beloved Wife!
Letters from France and Italy 1841

I 1841 tog Bournonville på en rejse til Frankrig og Italien i seks måneder, og undervejs skrev han flittigt til sin kone, Helene. De 39 rejsebreve fortæller med et meget spontant personligt udtryk om hans oplevelser.

August Bournonville: Études Chorégraphiques 1848-1855-1861
Udgivet og kommenteret af Knud Arne Jürgensen og og Francesca Falcone
Balletmesterens vigtigste balletteoretiske værk er hans tre versioner af Études Chorégraphiques, skrevet i henholdsvis 1848, 1855 og 1861, hvori han fremlægger ballettens æstetiske, filosofiske og tekniske grundprincipper. Udgaven er annoteret og tre-sproglig (fransk-engelsk-italiensk), og der gives her for første gang en samlet indføring af balletmesteren selv i den æstetiske og balletteoretiske verden.

Digterens og balletmesterens luner
- H. C. Andersens og Bournonvilles brevveksling
H.C. Andersen og August Bournonville havde et livslangt venskab og samarbejdede om en række sceniske værker i form af skuespil, operaer og balletter. Andersens breve til balletmesteren udgør et levende vidnesbyrd om hans mange fine teateriagttagelser i Danmark såvel som i Europa, og på samme måde er Bournonvilles breve til digteren interessante vidnesbyrd om dennes store internationale teaterviden og erfaring. Udgivelsen omfatter 22 breve fra Andersen til Bournonville og 30 breve fra Bournonville til Andersen fra perioden 1837-1875.

 

Portræt af August Bournonville


August Bournonville

Titelvignet fra klavernoderne til balletten 'Et Folkesagn'. Klik for større billede

Titelvignet fra klavernoderne til balletten Et Folkesagn (1854) med koreografi af August Bournonville og musik af J.P.E. Hartmann og Niels W. Gade.
Musik til August Bournonvilles balletter nu online

Musik- og Teaterafdelingen har i anledning af August Bournonvilles 200-års dag tilgængeliggjort de trykte klavernoder til en lang række af hans balletter, både hele værker og enkelte danse. En del er danseoptrin i forbindelse med f.eks. operaer eller syngespil, og en række af datidens komponister er repræsenteret i materialet.

Dansk musiklitterær bibliografi

For nogle år siden blev Sigurd Bergs omfattende danske musiklitterære bibliografiMusikhistorisk Museum og Carl Claudius' Samling digitaliseret og lagt som en database i REX.

Nu er basen - i samarbejde med Det Virtuelle Musikbibliotek - blevet forøget med posterne fra den bibliografi over musikvidenskabelig litteratur, som Dansk Årbog for Musikforskning (nu Danish Yearbook of Musicology) årligt har udgivet siden 1993. Disse poster indeholder litteratur om dansk musik og danske forskeres udgivelser om musik. Databasen har samtidig ændret navn til Dansk musiklitterær bibliografi, og denne angivelse står også i alle årbogens poster.



 

Billede af det lille orgel i Vor Frue Kirke i København. Klik for større billede
Årbogens bibliografi indeholder litteratur om mange forskellige emner, deriblandt en række poster om instrumenter, mange om orgler. Her ses et af de ældste danske orgelbilleder med det lille orgel i Vor Frue Kirke i København.

Ølkrus med musik. Klik for større billede

Cigarholder med musik. Klik for større billede

Dan Fogs materiale indeholder bl.a. en omfattende samling af kataloger fra danske forlag og instrumenthandlere, og varesortimentet spændte vidt.
Registrant til Dan Fogs samlinger
nu online


Det Kongelige Bibliotek erhvervede i 1993 Dr. phil h.c. Dan Fogs Samlinger og Arkiv til Dansk Musikhistorie og Musikformidling ca. 1785-1930 med støtte fra en række fonde. Materialet er ordnet i 89 samlinger (1-85 samt fire undersamlinger) med tilhørende registranter.

Det er nu muligt at danne sig et overblik over indholdet af samlingerne på nettet, og det vil derudfra være muligt at bestille materiale frem til gennemsyn på Center for Musik og Teater.

Fra andre afdelingers nyerhvervelser

Håndskriftafdelingen har for nylig erhvervet bl.a.

  • en lang række scrapbøger efter balletmester Harald Lander fra 1927 - 1972 som supplement til det omfattende Lander-arkiv, der blev formidlet til afdelingen af Erik Aschengreen
  • en større samling efterladte papirer efter musikvidenskabsmanden Poul Nielsen (1939 - 1976), der vidner om den centrale og på visse områder nybrydende rolle, Poul Nielsen indtog i den danske musikforskning i 1960'erne og til sin død
  • en række breve fra Poul Henningsen og skuespillerinden og sangerinden Liva Weel til teaterdirektør Arne Weel, samt breve fra teatermaleren Svend Johansen til Arne Weel og Karen Marie Løwert.
  • en større brevsamling fra venner og kolleger til pianisten Johanne Stockmarr fra perioden 1906-28.


Kort- og Billedafdelingen har for nylig erhvervet bl.a.
  • fotografier fra Det Kongelige Teaters privatteaterarkiv. En større samling af skuespillerportrætter og billeder fra forestillinger på københavnske privatteatre fortrinsvis fra begyndelsen af 1900 tallet.

 

Portræt af Johanne Stockmarr


Johanne Stockmarr

Portræt af Orla Rosenhoff

Komponisten og pædagogen Orla Rosenhoff, som var lærer for Carl Nielsen, og som han korresponderede med.
Første bind af Carl Nielsen-brevudgaven udkommer 9. juni

Første bind af Carl Nielsen Brevudgaven, der dækker årene fra 1886 til 1897, udkommer på forlaget Multivers på komponistens 140 års fødselsdag den 9. juni. Carl Nielsen Brevudgaven, der udkommer i løbet af de kommende ca. 5 år, vil omfatte 10-12 bind, i alt ca. 6000 breve, hvoraf de 3500 er skrevet af Carl Nielsen, mens de resterende er skrevet til ham og om ham. Udgaven indeholder desuden Carl Nielsens samlede dag- og kalenderbøger. Blandt brevskriverne i bind 1 ses bl.a. Anton Svendsen, Victor Bendix, J.F. Willumsen og Axel Olrik samt mange breve til Carl Nielsens ungdomskærlighed Emilie Demant Hansen og hans senere hustru, Anne Marie Carl-Nielsen.

Man kan læse mere om udgivelsen i pressemeddelelsen, der vil komme på Det Kongelige Biblioteks nyhedsside den 9. juni.

Nyt nyhedsbrev

Forskningsafdelingen på Det Kongelige Bibliotek udgiver nu også et nyhedsbrev, hvor man vil orientere om foredrag, seminarer og bogudgivelser. Der er adskillige forskere tilknyttet afdelingen med musik som emneområde, og der vil derfor ofte være musikemner på programmet. Se nærmere i dette første nyhedsbrev, hvor man nederst kan tilmelde sig som abonnent.

Sommeråbningstider

Vi minder om, at biblioteket har særlige sommeråbningstider, som gælder for perioden 15. juni til og med 31. august. Center for Musik og Teater har i dette tidsrum åbent mandag-fredag 10-16, dog onsdag 12-16.


Nyerhvervelser

Et nodemanuskript (86 s.), hvor komponisten Georg Prehn har udsat en række kendte værker for orkester, dateret med varierende datoer fra 1897-1900. Heri findes værker af Anton Rubinstein, Charles Gounod, J.P.E. Hartmann, Emil Hartmann, Leo Delibes, Ambroise Thomas og Edvard Grieg.

Nye komponistserier til udlån

Musik- og Teaterafdelingen har som et supplement til de mange nye serier af komponisters samlede værker til udlån indkøbt yderligere fem komponisters samlede værker: Josquin des Prez, William Byrd, Giovanni Battista Pergolesi, Edvard Grieg og Kurt Weill. Serierne vil derudover stadig være på Center for Musik og Teater til referencebrug.

Det Virtuelle Musikbibliotek

har fået ny adresse, som er nem at huske: www.dvm.nu

Nyanskaffelser

Her kan man orientere sig om de ny-
erhvervede
noder april og maj 2005
digitale noder i april-maj 2005
musikbøger april og maj 2005
teaterbøger april og maj 2005


Musik i Skåret

Musik i Skåret gentages i 2005. Se mere om projektet og de genstande, der ligger til grund for musikken.



Fokus på... Dyveke, musikalsk behandlet

Dyveke er mest kendt som kong Christian 2.'s elskerinde, der på forunderlig måde omkom muligvis ved at spise forgiftede kirsebær. Vi har ikke så mange faktuelle oplysninger om hende, og måske netop derfor har historien givet mulighed for at fantasien kan få frit løb. Både pigen selv og hendes skæbne er blevet behandlet i adskillige musikalske værker - hver på sin måde. Tilsammen giver de nogle spændende, men på mange måder fiktive versioner, og en af dem har været tolket ind i en hel anden tid og sammenhæng.

Titelbladet til Johan Bartholdy's opera 'Dyveke'. Klik for større billede Forsiden bringes med venlig tilladelse fra
Edition Wilhelm Hansen.



> Abonnér på dette nyhedsbrev
> Andre nyheder fra Det Kongelige Bibliotek
> Musik- og Teaterafdelingen