18. Tyske oversættelser af illegale blade på Dagmarhus. Falske illegale blade. Kamuflerede illegale bøger

18.1

Tysk oversættelse af Hjemmefronten, 2. årg. nr. 7, 11. marts 1944: Die Frau Delbo Hingerichtet
Tysk oversættelse af Danskeren, 2. årg. nr. 4, 2. maj 1944: Offener Brief an Dr. Best.

Illegale blade blev en mere og mere åbenlys del af besættelsens hverdag; de kunne dog undertiden være vanskelige at identificere, fordi de både optrådte kamuflerede og forfalskede - i nogle tilfælde var de fremstillet af de danske nazister, og undertiden endda opstået på Dagmarhus, hvor den tyske ledelse også var flittige læsere af de ægte illegale blade i tysk oversættelse. Disse eksemplarer er, som påskriften viser, blevet forelagt Werner Best og Otto Bovensiepen.


18.2

Falsk illegalt flyveblad: Frihedsposten Nr. 1, London, April 1944
Illegalt flyveblad: Falske Flyveblade over København (Frit Danmark)

"Frihedsposten" er et eksempel på et falsk illegalt blad. Den 27. april 1944 blev det under falsk luftalarm nedkastet fra tyske flyvemaskiner i håb om, at danskerne skulle tro, at Frihedsposten var et engelsk flyveblad, sådan som det udgav sig for at være. Bladet skulle skabe frygt og splittelse i den danske befolkning ved udsigten til en forestående allieret invasion, der bl. a. indbefattede "særligt uddannede Negersoldater", men forsøget var for gennemskueligt, og den danske modstandsbevægelse var allerede samme dag på gaden med ægte illegale flyveblade, der afslørede forfalskningen. Derimod udnyttede det nazistiske dagblad Fædrelandet dagen efter det falske flyveblad til det yderste: "Det er ingenlunde Engle, der kan ventes, ikke engang Englændere, men myrdende Bolsheviksoldater og fraadende Negre, der vil blive delvis afsindige ved Synet af dette Lands smukke, blonde Kvinder."


18.3

Falsk plakat: 1. Maj/ Sovjet/ Danmark/ er vort Maal/ Leve Stalin/ Verdens Lys

Det nazistiske forsøg på at infiltrere den illegale propaganda spillede ikke mindst på kommunistskrækken i den danske befolkning. Men Kommunisterne tog det nationale samarbejde i modstandsbevægelsen alvorligt, og deres sovjetbegejstring ville de aldrig have udtrykt på denne primitive måde. Samme dag som Frihedsposten blev nedkastet, arresterede det danske politi en Schalburgmand i færd med at opklæbe denne falske mærkat, og selv samme aften blev trykkeriet i Klosterstræde, som havde fremstillet den, saboteret.


18.4

Falsk illegalt blad: Kvindens Blad PAX, 1. marts 1945

Der er skrevet bøger om kvinderne i modstandsarbejdet, men det kan næppe anfægtes, at det i hovedsagen forblev en mandefront. Da der endelig i krigens sidste måneder dukkede et kvindeblad op, var det et falsk illegalt - fremstillet af mandlige nazister!


18.5

Illegal bog: Führerworte

Kamufleringen af den ægte illegale vare tjente et sikkerhedshensyn, men var også et humoristisk raffinement. "Führerworte", som forlaget Landsoldaten i 1944 udsendte i 10000 eksemplarer, er i næsten enhver henseende et ægte naziprodukt, selv billedet af Hitler på smudsomslaget, den tyske maler Hubert Lanzingers "Der Bannerträger", er overtaget fra den "ægte" nazipropaganda, og bogen nåede da også frem til boghandlervinduer, uden at censuren greb ind.

Udvalget og sammenstillingen af Hitlercitater gør imidlertid "Führerworte" til uforfalsket illegal litteratur. "I denne Krig er det ikke Heldet, der sejrer, men for en Gangs Skyld Retten. Og Retten er hos de Folk, der kæmper for deres truede Tilværelse," sagde Hitler den 1.1.1941, og det var jo nok værd at genoptrykke 3 år senere, hvor ordene måtte have en anden klang.

"Führerworte" opgiver selv, at bogen er trykt på "Landsoldatens Forlagstrykkeri, Fredericia", men håndsætter Troels Ibsen kan fortælle, at han har været med til at fremstille bl. a. "Führerworte" hos bogtrykker Jørgensen i Valby:

"Bøgerne blev sat i håndsats, da vi ikke på det tidspunkt havde sættemaskine i huset og ikke turde blande andre ind i det. Vi begyndte at trykke illegale tryksager i 1943, bl. a. et firesidet blad, "Hjemmefronten", der udkom med jævne mellemrum, og vi klarede den til april 1944, hvor vi blev anholdt af det tyske sikkerhedspoliti.

Bogtrykker Jørgensen og jeg kom i Vestre Fængsel, derfra til Horserød og senere til Frøslevlejren, da denne blev taget i brug. Resten af personalet slap med 14 dage i Vestre Fængsel. Trykkemaskiner og sætteri blev fjernet af tyskerne. Efter krigen blev det hele fundet på Ryvangens Kaserne i miserabel stand."


18.6

Illegal bog:
Køreplan udgivet af De danske Statsbaner/ Gyldig fra 25. Maj 1944/ Nr. 1/ Pris 10 Kr.

Under Køreplanens omslag gemte der sig
"En officiel Beretning fra U. S. Army Air Force"


Næste montre | Udstillingsoversigt