19. Kogebogen, besættelsestidens berømteste lærebog i sabotage

19.1


"Den store kogebog" (opslag, forside)
"Den lille kogebog" (s. 16)

"Kogebogen" er besættelsestidens berømteste lærebog i sabotage. Egentlig er der slet ikke tale om en bog, men om et håndskrift, som har cirkuleret i kommunistiske sabotagegrupper i et mindre antal kopier. "Kogebogen" er blevet til i sabotagens første tid, hvor sabotørerne endnu var henvist til at benytte hjemmelavet sabotagemateriel. Udover anvisninger på brand- og sprængbomber med tidsindstilling indeholder "Kogebogen" almindelige forholdsregler og vejledning i illegal teknik og strategi.

Forfatteren til "kogebogen" er skibsværftsarbejder Eigil Larsen, der efter sin fantastiske flugt fra Horserødlejren i juni 1942, blev udset af DKP til at organisere sabotagen i København. Fra den spæde begyndelse, der især byggede på tidligere spaniensfrivillige, udviklede den store sabotageorganisation BOPA sig. Kommunisterne, der ellers ikke havde så meget til overs for de borgerlige, endte med at kalde deres sabotageorganisation BOrgerlige PArtisaner i overensstemmelse med deres politiske ønske om at samle nationens antinazistiske kræfter og i overensstemmelse med, at bl. a. medlemmer af Konservativ Ungdom blev optaget i organisationen. Det var også denne politik, der udmyntede sig i deres deltagelse i Frit Danmark-arbejdet.

"Den store kogebog" havde en forløber i "Den lille kogebog", der cirkulerede i et antal på mellem 5 og 7. Eksemplarerne var nummererede, og i dag findes kun eksemplar 1 og 5, begge på Det kongelige Bibliotek. "Den store kogebog" fandtes i 5 eksemplarer. Udover Eigil Larsens personlige eksemplar, identisk med det originale manuskript, som her er udstillet, havde BOPA i København ét og Jylland, Fyn og Lolland-Falster hver ét. De tre sidste var ikke komplette, og de findes ikke i dag. I slutningen af 1944 lod Børge Thing, der afløste Eigil Larsen som BOPA-leder, BOPAs eksemplar af kogebogen kopiere i yderligere 4-5 eksemplarer, men disse eksemplarer blev af sikkerhedsmæssige årsager beordret destrueret af DKPs ledelse. Et af disse har ikke desto mindre overlevet og findes også i dag på Det kongelige Bibliotek.

I litteraturen kan man om "Kogebogen" læse, at den fyldte op mod et par hundrede sider. Det er dog lidt overdrevet, bogen er på 84 sider plus nogle tilføjelser og bilag, som ikke alle har været med i alle eksemplarer. Det originale manuskripts omslag viser antikke sportsmotiver og bærer titlen "VII OLYMPIADE".


19.2

"Kogebogen" var pionerarbejde. Efterhånden kom der flere håndbøger i sprængningsteknik og sabotage. En af disse bøger var "Offensiv Sprængnings-Teknik (Uddrag af den Vejledning, der følger med de nedkastede Beholdere)"


Næste montre | Udstillingsoversigt