Amalie Skram (1846 - 1905)

Amalie Skram er oprindelig norsk, men i 1884 blev hun efter et opløst norsk ægteskab gift med den danske forfatter Erik Skram. I 1885 debuterede hun med romanen, Constance Ring hvis kontroversielle beskrivelse af mænds amoralske livsførelser førte til en meget forhånende og negativ modtagelse af romanen. Den dårlige modtagelse og hendes egen indre kamp med skriveriet førte til flere hospitalsindlæggelser. Især indlæggelserne på Københavns Kommunehospitals psykiatrisk afdeling hos professor Henrik Pontoppidan gjorde indtryk. Sine beskæmmende oplevelser her skildrer hun siden i de to romaner Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen (begge fra 1895).
Som nævnt bygger de to samhørende romaner på Amalie Skrams egne oplevelser, men hovedpersonen kaldes her Else Kant. Romanerne er et langt opgør med det gammeldags autoritære system, hvor ikke mindst kvinden er den undertrykte. Professoren er den alt dominerende myndighed over såvel patienter som sygeplejersker. På trods af forholdene vinder Else Kant en omend kortvarig sejr over professoren, men senere tvangsindlægges hun alligevel på Sankt Hans Hospital i Roskilde (Sct. Jørgen).
Her bliver Else Kant i første omgang "en rigtig og medgørlig patient", men senere opdager hun det værdifulde i at være solidarisk med de andre indlagte og personalet på hospitalet.

Udstilingens hjemmeside - Psykiatri: Oversigt
Dansk sindssygevæsens historie
Behandling - Anstalter - Amalie Skram

 

© Copyright 2002 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek