Skatte i Det Kongelige Bibliotek


Tilbage | Forside

Angersfragmentet af Saxos Danmarkshistorie. Danmark 1200-1210.
NkS 869g 4º. Pergament, 4 ff.

Klik for større billede Klik for større billede
Bl. 1r Bl. 2v


Saxos Danmarkshistorie, Gesta Danorum, er det mest ambitiøse litterære projekt fra dansk middelalder. Et enestående indblik i Saxos arbejde får man gennem dette fragment af hans arbejdseksemplar. Saxo skrev sin store Danmarkshistorie omkring år 1200, men værket kendes i sin helhed kun fra førstetrykket, som Christiern Pedersen udgav i Paris i 1514. Hvor nøje denne udgave stemmer overens med den tekst, Saxo eller Saxos skriver prentede på pergament 300 år tidligere, fik forskerne mulighed for at vurdere, da man i et bibliotek i den franske by Angers blev opmærksom på fire blade af et hidtil ukendt håndskrift, der indeholdt et brudstykke af Saxos tekst. De fire blade havde fungeret som beskyttelsesblade mellem bind og blade i et håndskrift fra det 15. århundrede.
Fundet blev publiceret allerede i 1863 i Lemarchands katalog over Angersbibliotekets håndskrifter, men det var først, da den internationalt kendte middelalderforsker Gaston Paris i et foredrag i 1877 gjorde rede for fragmentets enestående karakter, at dets betydning for Saxoforskningen blev åbenbar. Tilføjelser og alternative formuleringer skrevet mellem linjerne og i margenen viser nemlig, at bladene stammer fra Saxos eget eksemplar af teksten.
De fire blade åbner således for et direkte blik på Saxo ved arbejdsbordet. De viser, at han virkelig sled for at give teksten den form, der gav ham hans fortjente ry som forfatter. Samtidig bekræfter de, at den tekst, Christiern Pedersen udgav i 1514, følger Saxos egen ordlyd ganske trofast.
Ved bytte med et fransk håndskrift kom fragmentet til Det Kongelige Bibliotek i 1878.

21 x 16 cm.

Se hele fragmentet på Håndskriftafdelingens side Saxo, Gesta Danorum, Angersfragmentet og se en førsteudgave af den trykte Danmarkshistorie under ”Renæssancens bogtryk”.


Tilbage | Forside

© Det Kongelige Bibliotek 2003