Christen Sørensen LongomontanusLongomontanus, Christen Sørensen (1562-1647)

Longomontanus (latinisering af Langberg eller Lomberg) var af bondestand, men fik mulighed for at læse. Han blev student som 25-årig i 1588 og begyndte på universitetet, men allerede 1589 blev han elev hos Tycho Brahe på Hven og blev hans mest betroede assistent. Her blev han, indtil Brahe udvandrede, og Longomontanus fulgte Brahe til Prag.

Longomontanus blev i 1603 rektor ved Viborg Katedralskole og fra 1605 professor ved universitetet i København. Først var han professor pædagogicus. I 1607 overtog han det matematiske professorat, som fra 1621 blev opnormeret til en astronomisk lærestol.

I 1622 udgav Longomontanus Astronomia Danica, som kom i tre udgaver og som i Danmark blev den grundlæggende astronomibog frem til Ole Rømers tid. Han gør heri rede for alle tre verdensbilleder (Ptolemæus, Copernicus og Brahe) og overlader valget til læseren. Han foretrækker selv en variant af Tychos system, hvor Jorden forbliver Verdens centrum, men hvor Jorden drejer om sin akse i stedet for, at det er resten af himmellegemerne, som bevæger sig rundt om Jorden.

I 1639 udsendte Longomontanus sit andet hovedværk, Introductio in theatrum astronomicum, der beskriver, hvordan et universitetsobservatorium kan indrettes og drives. Kikkerten nævnes i værket, men kun som et forstørrelsesinstrument. Det var rigtigt på dette tidspunkt, da kikkerten endnu ikke var blevet udviklet med trådkors og dermed blev egnet til positionsbestemmelser.

Longomontanus forestod indretningen af det første observatorium på Rundetaarn. I en alder af 80 år blev han tårnets første leder, en position han beholdt til sin død.

Longomontanus var sig arven fra sin læremester bevidst. Han følte, at Keplers teorier om ellipseformede planetbaner som forræderi mod Brahe, især fordi Kepler havde brugt Brahes observationer til sine beregninger.

På sine gamle dage mente Longomontanus at have løst cirklens kvadratur, hvilket han blev voldsomt kritiseret for. Dette har - sammenholdt med, at han ikke tilsluttede sig det copernicanske system - bidraget til, at han af eftertiden er blevet bedømt som mindre betydningsfuld.

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek