Trusler og tyvekoster


|
Tilbage | Forside |

BEVARING

BLÆKSYRE
Mange af bl.a. H.C. Andersens, Søren Kierkegaards og Carl Nielsens originalmanuskripter er skrevet med en type blæk kaldet jerngallusblæk, som nedbryder papiret. Faktisk kan jerngallusblæk helt ætse papiret væk! Blækket fremstilles af jernsalte og gallussyre. Det udvindes af galæbler, som snyltehvepsen afsætter på f.eks. egetræer. Syren i blækket er en kedelig ingrediens, fordi det medvirker til nedbrydning af papiret. Jernsalte kan i kombination med svovldioxidforurening i luften også virke nedbrydende p.g.a. korrosion – der kan forekomme rustpletter på papiret, især hvor blækkoncentrationen er kraftigst, og hvor pennen har ridset hårdt.

MIKROBIOLOGISKE SKADER
Støv og snavs på genstandene kombineret med fugtige omgivelser giver gode betingelser for mikrobiologisk aktivitet. Svampe og bakterier, som finder vej til arkivalier, svækker papiret væsentligt. Papir, der angribes af svamp, har ofte en karakteristisk muggen lugt og grønne eller violette pletter. I nogle tilfælde ses svampenes mycelium som et hvidt pulver i overfladen. Papiret mister sin styrke og bliver blødt og smuldrende og kan vanskeligt håndteres. Ud over problemet med nedbrydningen af genstande kan svampeangrebet materiale også være skadeligt for mennesker, der dagligt befinder sig i miljø med den slags materiale, da det kan irritere slimhinder og forårsage allergi og luftvejslidelser.

SKADEDYR
Skadedyr som f.eks. mus, insekter og sølvfisk kan udrette stor skade på materialer. Grundsubstansen i papir er nemlig cellulose, som er en tiltrækkende spise for kræene. Men blandt skadedyrene kan man også regne mennesket, der ved at håndtere bøger og papir dårligt og uden omtanke kan hærge. Typiske skader på bøger er f.eks., at kapitælen (bogens top) og ryg hænger løs eller helt mangler, da det oftest er her man tager fat, når bogen skal ud af reolen. Desuden afgiver menneskets fingre en smule syre, som i sig selv er med til at nedbryde.

BRANDSKADE
Papir kan som bekendt let brænde. Ved sod- eller brandskade brun- og sortfarves papiret. Det svækkes og bliver så sprødt, at det kan knække ved håndtering.



Klik for større billede Klik for større billede
Klik for større billede

Til toppen


| Tilbage | Forside |

© Det Kongelige Bibliotek 2006