Matrikelkort 2

 

Efter en tid bliver matrikelkortet overbroderet og uoverskueligt på grund af de ændringer, som påføres. Så kopieres alle de gældende oplysninger over til et nyt kort. Det gamles lægges bort, og kun det nye ajourføres. Således opstår for hvert enkelt område serier af kort med hver sin levetid. 

I ældre tid fandt kopieringen sted ved, at kopisten lagde det gældende kort over på et rent stykke papir. Han satte så knappenåle gennem alle knækkene i skellene. Herefter kunne det nye kort tegnes ud fra knappenålshullerne. Efterhånden udvikledes bestemte farvekoder: Oprindelige skel og matrikelnumre var sorte og veje brune. De nye skel og matrikelnumre var røde og nye veje gule. Matrikelnumre placeredes i det optiske midtpunkt. På denne måde var det nemt for den øvede at rekonstruere den historiske udvikling. 

 

Klik for at se kortet større  

Matrikelkort over Trørød.  Øverst er det kort, som var gældende 1899-1933. Det var i denne periode, at den første store bebyggelseudvidelse fandt sted. Der skete udstykninger næsten hele vejen rundt om bykærnen. 

Kortet virker meget medtaget og slidt. Det skyldes to forhold. Omkring 1900 lavede man kort på industrifremstillet, meget træholdigt papir. Det var billigt, men heller ikke særligt holdbart. De kort, som har været meget i brug på grund af de mange udstykninger, er blevet ekstra udsat.

 

Klik for at se kortet større  

 

Klik for at se kortet større  

 

Klik for at se kortet større  
 
Klik for at se kortet større

Kortudsnittene  viser Trørøds bykærne på forskellige tidspunkter, så man kan få et indtryk af den matrikulære udvikling. Fra venstre er det 1855-79, 1879-99, 1931-33 og 1933-(40). Det store kort hører til midterst i forløbet.

Kortet 1931-33 er trykt. Denne teknik gjorde det også nemmere at mangfoldiggøre kortet til eksterne kunder som kommuner, amter og skattemyndighederne. Til gengæld bevirkede de faste mål på det trykte kort, at man måtte dreje ejerlavet, så nord er ikke opad. 

På det følgende kort kommer en konsekvens af de mange parcelhusudstykninger – ændringen af målestoksforholdet fra 1:4.000 til 1:2.000. En bibeholdelse af det gamle forhold ville gøre kortet for gnidret.

Alle kort tilhører Kort & Matrikelstyrelsen.

 

Tilbage  Frem