Forrige

Næste

Portræt af Andreas Vesalius fra De humani corporis fabrica ... 1543 Andreas Vesalius (1514-64)

Andreas Vesalius blev født i Bruxelles, læste ved universitetet i Louvain og i 1533 begyndte han på lægestudiet i Paris.

Undervisningen i Paris var gammeldags og det fik den unge studerende til at gå sine egne veje. Først, da han i 1536 underviste i Louvain og siden da han i 1537 blev udnævnt til professor i anatomi ved universitetet i Padova, Italien.

Vesalius' ændring af undervisningen kan synes simpel; den bestod i, at han begyndte selv at føre kniven og selv at udpege organerne, når han forestod en dissektion. Men det var en revolution og en ændring af en århundredgammel tradition. Vesalius sørgede desuden for at have et skelet i auditoriet, hvad der var enestående på den tid.

I 1543 realiserede han sin plan om at udgive en lærebog i menneskets anatomi. Han fik illustrationerne tegnet af nogle af tidens bedste kunstnere og fik bogen trykt hos en af tidens bedste trykkere. Han tog orlov fra sin professorstilling for at bistå trykkeren, men måtte lide den tort, at han blev så heftigt kritiseret for sit arbejde - en kritik, som kom, fordi arbejdet var revolutionerende, at han til sidst forlod Padova. Han blev da læge ved kejser Karl V's hof, en stilling, der fortsatte under Karls efterfølger, Philip II. Her kunne Vesalius arbejde videre, og i 1555 udkom en andenudgave af Fabrica.

Til trods for kritikken og til trods for at han havde fået kejserligt privilegium på sin bog, blev der gang på gang udgivet plagiater af hans illustrationer.

Vesalius døde i 1564 på vej hjem fra en pilgrimsrejse til Jerusalem.

Forrige

Næste