Fra støv til guld


|
Tilbage | Forside |

VERDENSBILLEDER

Hans Nansen: Compendium cosmographicum, et chronologicum. København: Peter Hake, 1646
8º Geogr. 4488

Den fulde titel er: Compendium cosmographicum, et chronologicum. Det er: En kort Beskriffvelse ofver den gandske Verden, Huor udi formeldis om Himmelen, Soel oc Maane, sampt de andre Planeter oc Stierner, deris Bevegelse oc Løb, de fire Elementer oc huis der udi befattis, Jorden med sine mange Kongeriger Lande oc fornemmeste Stæder. Diszligeste: Om Søen oc Søfarten, sampt Solens oc Stiernernis Declination, med andre Vidskaber der til tienlige. Saa oc: En liden Chronologia om meget aff det fornemmeste som i Verden sig haffver tildraget.


Hans Nansen (1598-1667) er mest kendt som den borgmester i København, der var en af de centrale personer ved Enevældens indførelse i 1660. Han havde imidlertid tidligere været en driftig købmand og sejlet på Island. I disse år forfattede han denne lille Cosmographi, dvs. verdensbeskrivelse, der opnåede en ganske stor udbredelse. Den udkom første gang i 1633, og senere i udvidet form i 1635, 1638 og 1646. Nedenfor ses 1646-udgaven.
Det er et kompendium. Nansen havde orienteret sig bredt i tidens store beskrivelser af den voksende verden, og bl.a. har han brugt Sebastian Münsters verdensbeskrivelse og værker fra Bry-samleværket.
Nansen beskriver verden nøgternt og faktuelt. Afsnittet om Europa er langt mere detaljeret end skildringen af de øvrige verdensdele. Om Grønland – som han behandler sammen med resten af verdens nordligste områder – tilstår han således, at ”nu i mange Aar hafuer det rette Grønland icke været beseylet, saa det er bleffuen os gandske wbekient, at vi ey vide, om den Christen Religion der endnu er, eller icke, enddog at det icke ligger langt Nordvest fra Ijszland”. (s. 215-216)

Nansen er ikke i tvivl om Europas forrang:
”Europa, som er den første Part aff den gamle Verden, er vel den mindste Part, mens er dog den beste Deel, thi den offuergaar de andre Parter med mange skøne store Stæder, med mæctige Krigsøffverster oc gemeene Soldater, med mange vise oc meget forstandige Folck udi atskillige Konster, med mange wtallige kostelige Skibe, hvor med Europæ Indbyggere besøge alle de andre Verdens Parter. Der er ey heller mange øde Platzer udi Europa, saa som der er udi Asia eller Africa, mens er meest alleesteds besat med Folck. Europæ Førster herske nu offuer en stor Deel aff Asia oc Africa, saa oc offver all America …” (s. 69)

Bogen er også en håndbog – for sømænd. En sådan navigationshåndbog på dansk var svær at få fat i på denne tid, og bogens popularitet skyldes uden tvivl også dens nytte for de søfarende. Også som geografi på dansk gjorde værket god fyldest, for det var først i 1707, at en egentlig geografibog udkom på dansk. I de senere udgaver tilføjede Nansen en kronologisk oversigt over verdens historie.

Litteratur:
Niels Steensgård: The Cosmography of Hans Nansen. Wirtschaft, Gesellschaft, Unternehmen. Festschrift für Hans Pohl zum 60. Geburtstag, ed. W. Felenkirchen et al. (Franz Steiner Verlag Stuttgart 1995), s. 426-39.

 

Til toppen


| Tilbage | Forside |

© Det Kongelige Bibliotek 2007