Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 04-05 - April-Maj

Forrige Næste
[11] [Omslagets s. 3-4]
[Borgerligt Aandsliv - Verden over - Biblioteket - Svensk Clarté - Om Den danske Clarté-Afdeling]

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:4-5

BORGERLIGT AANDSLIV

    Ved Afgangsprøven fra Hærens Officerskoles Officersklasse skrev Eksaminanderne, hvis Antal denne Gang er 11, deres første Eksamensopgave i dansk Stil igaar Eftermiddags.
    Der var frit Valg melemmelm f&olsash;lgende 3 Opgaver: 1) Hvad forstaar man ved, og hvad forlanger man af en Gentleman? 2) Store og smaa Bogstaver. 3) Gør Civilisationen ubetinget menneskene lykkeligere og bedre?
    (Berlingske Tidende)

    Landesorg.
    Det eneste, man hører endnu, er en svag Sabelraslen mod Gulvets Sandstensfliser og Stolenes Trædøre. Endelig, endelig er alle kommet paa Plads.
    Der er feberagtig Spænding, en egen anspændt Stilhed. Over alle Uniformerne, over hele Landets Elite Hv6aelig;lvingernes blaa Ro. Livgardeofficerernes lytter og løfter deres unge Ansigter mod Rummet. dette er en Dronning værdigt. Hvis alle hedengangne Konger og Dronninger lever et Sted, fjernt herfra, maa de kunne høre disse pragtfulde Signaler, denne Hornmusik, der melder den døde Dronnings genopstandelse.
    (Polit. 29. marts.)

    Lysglansen paa Vejen til Damaskus skinner endnu.
    Den skinner endnu, fordi den hørte med i en Verden af Visioner, der udstraalede fra en og samme mægtige Personlighed, som baade aandeligt, moralsk og ved sin udvalgte store Skæbne ragede op over dette livs Elendighed.
    (Berl. Tid. helge Rode.)

Lovlige Midler
    Et Snigmord er til alle Tider og overalt kun et Snigmord. Skal Mussolini f6aelig;ldes som Diktator, maa det ske paa ærlig Vis og med de Midler, som den italienske Grundlov giver Italiens Folk.
    "København" 8. Apr. 1926.

Danmarks Nationalsang (Kong Kristian).
    Maaske er vi kommet for let til de gode Kaar, vi gennemgaaende har hafty, maaske skal vi nu opdrages gennem strengere Tider, saa er dette en sang vel værd at synge, naar det gælder om at lægge alle Kræfter i for at naa maalet og Sejren.
    Holger Ipsen

------

VERDEN OVER

    Ifølge manchester Guardian paatænkes det at nedsætte en kulkommissionsbetænkningskommission. denne kommissions OPgave skal være at afgive en betænkning om, hvilke forholdsregler, man bør tyræffe paa grundlag af det, der er oplyst gennem kulkommissionens beretning. Det er imidlertid ganske utænkeligt, at denne paatænkte kommission skulde v6aelig;re i stand til at naa et saa klart resultat, at ikke endnu en kommission vil blive nødvendig. der er god grund til at ønske al fremgang for de bestræbelser, der saaledes søger paa parlamentarisk vis at løse kulkrisen.

    If&olsash;lge "Intternationalt Institut for Statistik" er hele jordens befolkning i 1924 opgjort til 1,894,874,000 mennesker. Tilvæksten siden 1910 er 275 mill. I disse 14 aar er Amerikas befolkning voxet med 26%, Asiens med 23%, mens Europa kun har haft 3% tilvæxt. Den gennemsnitlige befolkningstæthed er ca 12,9 pr. kvadratkilometer. Kun i de mest fremskredne lande kan man vente at finde nogenlunde nøjagtige befolkningsstatistiker, saa disse tal kan aldrig blive andte end tilnærmelser til virkeligheden.

------

BIBLIOTEKET

    Diskussionsklubben "18. Marts" er blevet ophævet. den ejede et Bibliotek paa ca. 100 Bind, som nu er overdraget til Clarté som Følge af Klubbens Beslutninger paa den afsluttende Generalforsamling den 17. April 1926.
    Enkelte Medlemmer har ogsaa vist Sagen Interesse og foræret en del Bøger til Clarté, men vi kan bruge mange endnu.

------

[Svensk Clarté]

Clarté


    Formand: Tegneren Anton Hansen, Hvilkildevej 54 A, Tlf. Godth. 2166.
    Kasserer: Læge J. H. Leunbach, Stockholmsg. 39, Tlf. Øbro 5586.
    Sekretær: Assistent Svend Christensen, Strandboulevarde 61, 3, Øbro 1884 u.

-----
    Indmeldelse sker og alle Oplysninger om den danske Clarté-Afdeling faas ved Henvendelse til Formanden eller Kassereren.
    Kontingentet er mindst 2 Kr. maanedlig (i Tilfælde af Arbejsløshed dog kun 50 Øre).
    Tidsskriftet "Clarté" leveres gratis hver Maaned til Medlemmerne. Indtil videre kan alle Medlemmer ogsaa faa det svenske "Clarté". Det uddeles paa Møderne og kan ogsaa faas ved henvendelse hos Dr. Leunbach.