Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 10 - Oktober

Forrige Næste
[6] s. 280-281
Under Arbejdsløsheden

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:10

UNDER ARBEJDSLØSHEDEN

En Arbejdsdreng, beskæftiget ved Støberi, afventer med Spænding sin Fødselsdag d. 24.-7.-26. For en Arbejdsdreng er 18 Aarsdagen af stor Betydning.
    Han ophører nemlig da at være Dreng; bliver Arbejdsmand med Arbejdsmandens Løn og Medlem af en Fagforening og dennes Arbejdsløshedskasse.
    I dette Tilfælde blev Fødselsdagen mindre festlig. Allerede den 2.- 7.-26 er der "Fyrværkeri" paa Arbejdspladsen, og det bliver en uorganiseret 18-aarig Arbejdsmand, der henvender sig til Københavns Kommunes Hjælpekasse og anmoder om Understøttelse paa et dertil indrettet Skema, og en Dag faar han denne Skrivelse:
    Københavns Kommunes Hjælpekasse.
    Skema .........
   Til Hr............................
   Det meddeles Dem herved, at Københavns Kommunes Hjælpekasse i Arbejdsløshedsunderstøttelse har tilstaaet Dem et ugentligt Beløb af 3 Kr. ugl. fra 26./7. til 5./8., fra 5./8. til 19./8. 6 Kr. ugentlig og derefter 3 Kr. - at regne i ialt 6 Uger. Understøttelsen udbetales til Dem personligt mod Forevisning af denne Meddelelse, Kontrolkort, Arbejdsløshedskortet samt Nummerkortet fra Hjælpekassen i Kontoret Bernstorffsgade 17, første Gang Onsdagen den 11./8. 26 Kl. 11 1/2-12 og derefter hver Lørdag Kl. 11 1/2-12 prc.
    Udbetalingstiden bedes nøje overholdt.
    København, den 10. Aug. 1926.
    sign.

For den unge Mand er det en daglig Spadseretur fra Sundby og til Kontrollokalet i Guldbergsgade paa Nørrebro.
    Han boer nemlig paa en Sidevej langt ude i Sundby hos sin Fader, der er arbejdsløs Havnearbejder, Forsørger til 4 Børn, som har en ugentlig Understøttelse, den saakaldte fortsatte Hjælp, der med Forsørger- og Børnetillæg i dette Tilfælde er 24 Kr. og 96 Øre.
    Sønnens Understøttelsesforhold er blevet et hjemligt Problem: hvorfor kun 3 Kr.-og hvorfor 6 Kr. i de to midterste Uger?
    Clartés Arbejdsløshedsgruppe er naaet til følgende Resultat:
    Lovens Mindstesats for ugifte er sat til 8 Kr. for 6 Dage - men skal være mindre, naar vedkommende ikke er Medlem af en Arbejdsløshedskasse.
    Naar der fra 5./8. til 19./8. gives 6 Kr. pr. Uge, men ellers kun 3 Kr.-har det sin Aarsag i Paragraf 31, Stk. 3:
    "Kommer flere samboende Familiemedlemmer samlet ind under Fondens Understøttelse, ydes der Familieforsørgeren den fulde Understøttelse efter denne Paragrafs Bestemmelser, medens de øvrige understøttelsesberettigede Familiemedlemmer kun erholder Halvparten af den Understøttelse, der ellers maatte gælde for vedk. Person."
   Fader og Søn er begge under Fondens Understøttelse, derfor de 3 Kr.
    Fra 5./8. har Havnearbejderen en Periode af ordinær Understøttelse - og i samme Nu ophører Fader og Søn med at være "samboende under Fonden!" Og Sønnen faar sine 6 Kr. - - men 19./8. er de "samboende under Fonden" igen.
    Naar Faderen faar mere, faar Sønnen ogsaa mere, og naar Faderen faar mindre, faar Sønnen ogsaa - -
    Almindeligvis menes at Lovgivning og Retssystemer har sin Oprindelse i den gamle Romerret.
    For Sociallovgivning synes Forbilledet at være hentet andetsteds fra, muligvis i Matthæus 25, 28: "Thi enhver, som har skal der gives, saa han skal faa Overflod, men hvo som ikke har, ham skal endog det, som han har, fratages."
    En Glæde er det, at der nu i den store Arbejdskommission skal gøres Forsøg paa at forenkle og modernisere vor Sociallovgivning.