Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1927
Nr. 01 - Januar

Forrige Næste
[10] s. 19-21
A. D. Henriksen: Martin Andersen Nexø: "Muldskud" og "Digte"

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1927:1

A. D. Henriksen: MARTIN ANDERSEN NEXØ: " MULDSKUD" OG " DIGTE"

Martin Andersen Nexøs to Storværker, »Pelle Erobreren« og »Ditte Menneskebarn«, er saa ofte skudt i Forgrunden, naar Talen har været om hans Forfatterskab. Og det er jo naturligt nok, da det er disse Værker, der er blevet Folkeeje, ikke blot i Danmark, men ogsaa i den øvrige Verden, idet de foreligger i Oversættelse paa snart sagt alle civiliserede Sprog. Det vil dog være uretfærdigt, naar man taler om Andersen Nexø som Forfatter, at forbigaa hans »Muldskud«, af hvilke 3dje og sidste Samling nu er udsendt paa Aschehougs Forlag.

»Muldskud« omfatter alle Forfatterens mindre Fortællinger, der i Tidens Løb er udsendt i forskellige Samlinger, saaledes bl. a. alle Fortællingerne fra »Skygger« - Andersen Nexøs første Bog og den, der i sin Tid vakte Opmærksomhed om hans Navn - og de indledes med den ældste »Lotterisvensken«, der ogsaa er udsendt i Særtryk.

Derefter følger i kronologisk Orden saaledes, at Aaret, i hvilket de er skrevet, er anført efter hver enkelt, hans mere og mindre kendte Fortællinger - kendte, ikke blot fra hans Bøger, men ogsaa fra Arbejderpressen i Ind- og Udland, i hvilken de fra Tid til anden har staaet trykt.

Man véd ikke rigtig, hvilke af de 73 Fortællinger, Samlingerne omfatter, man ret skal fremhæve - de har hver for sig deres Fortrin, hver enkelt fortæller om den Evne til sand Menneskeskildring, Andersen Nexø besidder. Man maa nøjes med i Flæng at nævne nogle af dem, man bedst genkender: Den tidligere nævnte »Lotterisvensken«, »En Kvinderevolution«, »Lønningsdag«, »Den musikalske Gris«, »Bigum Træben«, »Lykken fra Lossepladsen«, »Afløsningens Time«, Satiren over Kongedømmet: »Guden for det tomme Ceremoniel«, »Lykken« - og i den sidst udsendte Samling »Muldskud« den dybt satiriske »En Henrettelse« samt »Jacobs vidunderlige Rejse«, »De tomme Pladsers Passagerer« og endelig den sidste »Guds Søn og Fandens Kælebarn«. Det revolutionære Sindelag og den Indlevethed i Proletariatets Tankeliv, som præger Forfatterens Bøger - lige fra »Skygger« og til hans Fortællinger fra de senere Aar.

Samtidig med »Muldskud« har H. Aschehoug & Co. udsendt alle Andersen Nexøs Digte, forsynet med en ypperlig Omslagstegning af Anton Hansen. Digtene er delt i 6 Afsnit, »Grøn Ungdom«, »Landskab«, »Rekonvalescens«, »Viser«, »Under Tiden« og »Af Kampen« - de første omfattende Digtene med de blidere Klange fra Forfatterens Ungdomsaar samt blandt andre Viser de kendte fra Pelle og Ditte: »Kludesamlerens Vise« og »Bedstes Spindevise«, og de sidste Afsnit de mere magtfulde som den blodigt bitre »Vaadesang« fra »Af Dybets Lovsang«, skrevet ved Anarkisten Sophus Rasmussens Selvmord efter at have skudt en københavnsk Politibetjent, samt endelig »Store- bror«, den manende Appel til Tysklands Proletarer, da de forglemmende Idealerne - drog ud i den store Krig. Det er ikke som Lyriker, Andersen Nexø skarpest har tegnet sit Ansigt for os, men at det er Arbejdernes Digter, der her varmt og indtrængende taler til sin Klasse i dens eget Sprog, saa at den forstaar det og lytter til - derom kan man ikke tvivle.

A. D. H.