Udstillingens hjemmeside | Simon Paullis Flora Danica | Flora Danica 1761ff | Zoom en plante | Porcelænsstellet |
DNLB's hjemmeside | Flora Danica Online


Tilbage

Porcelænsstellet Flora Danica


Traditionen fortæller, at Flora Danica oprindelig var tænkt som en gave fra den danske konge til den russiske kejserinde Katharina II.

Gaver mellem fyrster skulle gerne være - fyrstelige. Stellet blev bestilt i 1790, men blev aldrig givet til Katharina II, fordi hun døde i 1796. Kronprinsen overtog da bestillingen, og stellet blev leveret i 1802. Stellet blev dog aldrig komplet, fordi fremstillingen blev afbrudt på kongelig ordre.

Stellet blev kun brugt ved særlige gallatafler, ved fødselsdage, bryllupper m.v. Alligevel er en del gået til grunde; ved et enkelt taffel i 1841 gik således 32 tallerkener itu. Af de oprindelig 1.802 stykker er der stadig godt og vel 1.500 tilbage.

Dekorationen på Flora Danica er ikke valgt efter æstetiske kriterier. I pagt med oplysningstidens ånd valgte man at kopiere plancher fra det meget berømmede bogværk Flora Danica.

Blomstermaleri på porcelæn var ikke usædvanligt, heller ikke i slutningen af 1700-tallet, men blomsterne måtte indordne sig efter æstetiske kriterier. Til Flora Danica valgte man 'videnskabelige' illustrationer; der var tale om tro kopier af plancher fra bogværket. Man måtte dog ind imellem gå på kompromis, fordi de firkantede plancher i bøgerne og de runde eller ovale former på porcelænet ikke kunne bringes til at hænge sammen.

Som blomstermaler valgte man Johann Christoph Bayer, der i 1769 var blevet indkaldt af Oeder som maler til bogværket. Flora Danica-stellet blev Bayers livsværk.

Produktionen blev genoptaget, da Christian IXs datter Alexandra skulle giftes med den senere kong Edward VII. En komité af damer af det bedre selskab besluttede i 1862 at give et nyt Flora Danica-stel i bryllupsgave. Dette stel blev på mange måder forskelligt fra det oprindelige. Nu kunne man vælge mellem alle de plancher, som havde været forlæg til det oprindelige stel plus 1440 nye plancher.

Damerne valgte så de blomster, som faldt bedst i deres smag. De æstetiske hensyn kom til at veje tungt.

Siden da har Flora Danica været på Den kongelige Porcelainsfabriks (Royal Scandinavia) salgsliste.


Billeder venligst stillet til rådighed af Royal Scandinavia

Tilbage


Webmaster@dnlb.dk
11. december 2002

© Copyright 1998 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek