Link: tilbage til forsiden
Hjem: ELEKTRA - e-ressourcer: e-biografier og biografiske portrætter: Nyere klassikeroversættelser: Friedrich Nietzsche
 
Nietzsche 150 år

af Jakob Brønnum
Tidligere trykt i Det danske Bogmarked

Den tyske digter-filosof og klassiske filolog Friedrich Nietzsche bliver i år 150 - og er mere læst end nogensinde. I de senere måneder er der kommet fire værker, og to mere er på vej.

Mere filosof end digter er Nietzsche i Moralens oprindelse (Det lille Forlag, 183 sider, 195 kr) og Afgudernes ragnarok (Gyldendal, 122 sider, 140 kr.) Den første hudfletter "oprindelsen til vore moralske fordomme". Den andens behandling af disse ses af undertitlen, "Hvordan man filosoferer med hammeren."

Det er også her, man i de danske Nietzsche-udgaver finder de bedste introduktioner til hans tanker og betydning. Oversætteren Niels Henningsen giver i Moralens oprindelse værdifulde perspektiver på hvordan Nietzsche, så meget som han gør op med sin samtid, også er et produkt af den. Der er udblik til Freud, Darwin, Marx, Richard Wagner og Georg Brandes.

I introduktionen til Afgudernes ragnarok giver Lars Henrik-Schmidt og Jens-Erik Kristensen læseren indblik i hele Nietzsches forfatterskab, som jo drives af en søgen efter sand, indre styrke og frihed til at blive sig selv. Og som finder overmennesket, der har magt som han har agt.

Mere vild og sine steder pinlig, men som altid velskrevet, tankevækkende, original og underholdende er Nietzsches Antikrist - Forbandelse over kristendommen (Hans Reitzel, 92 sider, 128 kr.):

"At de stærke racer i det nordlige Europa ikke har stødt den kristelige gud fra sig, gør visselig ikke deres religiøse begavelse nogen ære - for ikke at tale om deres smag."

Sådanne udsagn rummer tre væsentlige momenter af Nietzsches tanker og deres ry. Første del af udsagnet er kræs for en senere nazisme. Anden del er profetisk for udviklingen i vor tid. Og sidste del er tidstypisk for det gamle europæiske borgerskabs syn på sig selv, som dem med begavelse og smag. Når man underforstår, at Nietzsche naturligvis har begge dele.

Also Sprach Zarathustra (272 sider, 98 kr.) har Lindhardt og Ringhof ikke forsynet med et forord. Det skulle heller ikke være nødvendigt. Dels fordi Nietzsche her netop er mere digter end filosof. Dels fordi bogen har opnået enorm udbredelse som kultbog, af samme skuffe som senere Kahlil Gibrans Profeten. Zarathustra rummer alle de drømme, det søgende og det unge menneske har for sig selv. At udholde for at nå det højeste. At kende lyst og skønhed. At være selvberoende:

"Men morgenen efter denne nat sprang Zarathustra op fra sit leje, bandt et klædebon om sine lænder og gik ud af sin hule, glødende og stærk som en morgensol, der stiger frem fra dunkle bjerge."

Nietzsche selv var uklædeligt imponeret over sit værk: "Jeg har skænket menneskeheden den mest dybsindige bog, den besidder, min Zarathustra... (Afgudernes ragnarok).

I september udkommer Historiens nytte (Gyldendal, 110 sider, 140 kr.) og senere på efteråret Ecce Homo (Det lille Forlag).



Det Kongelige Bibliotek - en del af Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek: www.deff.dk

[Hjem] [English]
[REX - online katalog] [ELEKTRA - e-ressourcer] [Faglige websider]
[NetGuide] [Brug biblioteket] [Om biblioteket] [Kulturaktiviteter]




Nyere klassikeroversættelser
  

Genvej til:
 
Søg i REX - bibliotekets katalog

Søg i hele KBs web:

SøgeGuide

Oversigt - Sitemap

A - Å





  © Det Kongelige Bibliotek   Postboks 2149
  1016 København K
  Tlf: (+45) 33 47 47 47
  Fax: (+45) 33 93 22 18
  e-Post til Det Kongelige   Bibliotek sendes til: kb@kb.dk
  Åbningstider/Adresser
  Om KB's websted
  Privatlivspolitik
  Få hjemmesiden læst op!