Tilbage til H.C. Andersen på Det Kongelige Bibliotek i 2005 - Forside

 

Link: til KB's forside  H.C. Andersen online

 

Papirklip Brevbiografi 1805-75
Christines Billedbog Dagbøger I-XII
Billedbog for Hans Christian Almanakker 1833-1873
85 Portrætter Manuskripter til eventyr
H.C. Andersen og musikken Manuskripter til digte
Eventyrbog til Indvandrerfamilier Eventyr, historier og romaner
Digterens Teaterdrømme - en webudstilling

 

Det Kongelige Bibliotek har fremlagt en lang række udgivelser og dokumenter på nettet til belysning af H.C. Andersens liv og virke i anledning af 200-års dagen i 2005. De fleste af disse udgivelser er koordineret med tilsvarende initiativer i H.C. Andersens Hus i Odense og H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og er støttet økonomisk af HCA2005 Fonden.

Det første bidrag indenfor disse rammer er en komplet udgivelse af H.C. Andersens papirklip i Det Kongelige Bibliotek med et introducerende essay af forfatteren og litteraturkritikeren Jens Andersen.

I tilknytning hertil er der udgivet Christines Billedbog af H.C. Andersen og Adolph Drewsen fra 1859 og den Billedbog for Hans Christian Ørsted, som H.C. Andersen og Mathilde Ørsted i fællesskab udarbejdede i 1869. Begge udgivelser er forsynet med et nyskrevet forord af dr.phil. Erik Dal.

Det Kongelige Biblioteks Billedsamling har skannet omkring 250 af de 300 portrætter af H.C. Andersen, der befinder sig i afdelingen. Det drejer sig om tegninger, silhuetter, fotografier, graveringer m.m. Af disse er 85 originaloptagelser nu udgivet i et portrætudvalg. De øvrige kan ses i Den Nationale Billedbase.

H.C. Andersens digte, dramatiske tekster og eventyr har inspireret en lang række komponister. I Det Kongelige Biblioteks webpræsentation af H.C. Andersen og musikken vises et udvalg af hans poetiske tekster i deres samspil med musikalske fortolkninger. I udvalget sættes spot på forskellige emner inden for de mange sange: operaarier, vaudevillesang, en national sang, en børnesang, en julesang etc. Både udenlandske og danske komponister er repræsenteret – Andersens samtidige såvel som senere kunstnere. Udgivelsen er rigt illustreret og endvidere forsynet med trykte noder og originalmanuskripter til digte og kompositioner. Endvidere kan mange af sangene også høres i et musikeksempel.

Yderligere er der udgivet den første H.C. Andersen-biografi online, H.C. Andersen. En brevbiografi 1805-75, der på baggrund af breve fra og til Andersen beretter om markante etaper i hans liv og værk og om kampene og sejrene undervejs.
          Kirsten Dreyer, der er en af vore mest erfarne og vidende brevudgivere, har udvalgt mere end 450 breve, heraf flere ikke tidligere publicerede. Brevene bringes kronologisk med indledende og forbindende tekst og i deres helhed. Udgaven er kommenteret og illustreret med mere end 150 billeder.

Også H.C. Andersens dagbøger I-XII er tilgængelige online. De trykte udgaver har længe været udsolgt, og online-udgaven tilbyder udover faksimiler af de 12 bind avancerede navigations- og søgemuligheder i teksten. Endvidere er udgaven forsynet med et nyskrevet essay af Torben Brostrøm og beriget med mere end 340 illustrationer. I forlængelse af dagbogsudgivelsen er ligeledes bogudgaven af H.C. Andersens Almanakker, der er et væsentligt supplement til dagbøgerne, udgivet online, dog kun som digital faksimile. 

Blandt den store samling manuskripter af H.C. Andersen, som Det Kongelige Bibliotek er i besiddelse af, er naturligvis ikke mindst de talrige manuskripter til hans eventyr af stor interesse. I 1999 blev der udgivet et mindre udvalg på 13 eventyr. Det Kongelige Bibliotek har nu påbegyndt en større online-udgivelse af H.C. Andersens eventyrmanuskripter. I første omgang drejer det sig om 88 manuskripter på i alt ca. 600 sider, der udgør omkring halvdelen af bibliotekets bestand. Det drejer sig om kladder, udkast, koncepter og renskrifter til i alt 61 forskellige eventyr. Udgaven er forsynet med et introducerende essay af Jesper Gehlert Nielsen og Klaus P. Mortensen.

Ligeledes er der udgivet et større udvalg af de mange originalmanuskripter til digte af H.C. Andersen, der befinder sig i Det Kongelige Biblioteks samlinger. Det er ikke (endnu) et udvalg af hans digte som sådan. Det er manuskriptbestanden, der har været udgangspunktet, og i udvælgelsen af manuskripterne til de 63 (kendte og mere ukendte) digte, er der lagt vægt på at vise eksempler fra H.C. Andersens tidligste ungdom til dødsåret 1875 og på de mange typer af digte, han skrev gennem årene. Endvidere er der i en del tilfælde bragt flere versioner af det samme digt, så man får en mulighed for at følge arbejdet fra udkast til færdiggørelse.

Den virtuelle udstilling Digterens Teaterdrømme. H.C. Andersen og Teatret er udarbejdet i tilknytning til bibliotekets udstilling af samme navn, der vises i Den Sorte Diamant fra 11. marts til 22. oktober 2005. Den giver indblik i den ofte noget undervurderede teatermæssige side af Andersens åndelige virksomhed og belyser, hvordan Andersens teaterinteresse fik betydning for store dele af hans prosa og digtning. Og den giver en bredere litteraturhistorisk forståelse af hans livsværk. Udstillingen er inddelt i seks hovedafsnit: Tidens Teater - Vejen til Scenen - Andersens Teaterliv - Dramatikeren - Den store Generation - Teaterdigteren til Debat. Vi sættes i teaterdigterens 'drømmestol' og oplever med tekster og flere hundreder illustrationer  og billeder hans teaterliv gennem de originale arbejdsmanuskripter, samtidige dekorations- og kostumetegninger, musikalske kilder og andre arkivalier samt en række nyproducerede DVD-optagelser om H.C. Andersens Teaterliv og et længere interview med forfatteren Stig Dalager.

H.C. Andersens eventyr og historier samt en række af hans romaner og rejsebøger kan læses (og udprintes) i den online-udgave, der er en del af den omfattende udgivelse af danske klassikere i Arkiv for Dansk Litteratur (ADL). Denne udgave er endvidere forsynet med et forfatterportræt, skrevet af Johan de Mylius.

Og Det Kongelige Biblioteks Eventyrbog til indvandrerfamilier, der består af 6 af H.C. Andersens mest kendte eventyr, oversat til arabisk, bosnisk, persisk, somali, tyrkisk, urdu - og nudansk, er ligeledes udgivet online.


Det Kongelige Bibliotek rummer både de uvurderlige, unikke H.C. Andersen-skatte og førsteudgaver af hans bøger, og de tusindvis af optryk og genoptryk, oversættelser og fortolkninger på alverdens sprog, som fortæller om den danske digters udbredelse i verden og hans evne til at fængsle ikke mindst børn i alle aldre og i alle verdensdele. De unikke manuskripter, fotografier og bøger kan kun benyttes på Det Kongelige Biblioteks læsesale, men kan naturligvis søges i online-katalogen REX, eller for brevenes vedkommende i Håndskriftafdelingens Brevbase.

Af H.C. Andersens manuskripter er tidligere udgivet:

Skuespillet Hyldemoer

Digte fra rejsebogen I Spanien

Dagbog paa en Tydsklands Reise 1831

TOP


KB LOGO

Tilbage til H.C. Andersen på Det Kongelige Bibliotek i 2005 - Forside


© Det Kongelige Bibliotek 2006
-->