34. Det kongelige Biblioteks spørgeskemateriale.
En illegal bog om den kommende fred

34.1 Illegal publikationer:

Løbeseddel:
Da vi mener at vide, at De er en god dansk Mand, sender vi Dem hermed nogle Blade, som vi haaber, De vil fordele paa bedst mulig Maade. Med venlig Hilsen, Kirkens Front, Ekspeditionen.

Illegale tryk:
Kirkens Front, 24.9.43
Kirkens Front, landbonummer, september 1944

Kirkens Front, nr. 14, Den danske Arbejder, 26.9.44

Det kongelige biblioteks spørgeskema (1945) vedrørende udgivelse af illegal litteratur:
Bibliografisk Skema: Kirkens front

I 1948-49, blev et fyldigere spørgeskema udsendt til alle de illegale bladgrupper, man kunne komme i kontakt med:
Det kongelige Biblioteks spørgeskema (1948-49): Kirkens front

Det kongelige Biblioteks samling af illegal litteratur blev grundlagt allerede under besættelsen. Mange bladgrupper "pligtafleverede" ligefrem - med fiktive afsenderadresser naturligvis. Gestapo fik nys om, hvad der foregik, og ved en razzia i december 1944 blev en del af materialet beslaglagt, men de illegale tilsendelser og opbevaringen fortsatte, dog under mere forsigtige former. De illegale tryk blev spredt i bibliotekets magasiner og bag reolerne - med det resultat, at der endnu 10 år efter krigen kunne dukke glemte pakker op med illegal litteratur.

Oplysninger om den illegale litteratur, dens tilblivelse og personerne bag den kan findes spredt over alt i besættelsestidslitteraturen. Den største detailviden findes imidlertid i Det kongelig Biblioteks spørgeskemamateriale. Det er blevet til i to omgange: I forbindelse med en stor udstilling i Frimurerlogen i befrielsessommeren og i 1948-49, hvor biblioteket udsendte et fyldigere spørgeskema til alle de illegale bladgrupper, man kunne komme i kontakt med.


34.2

I 1954 udgav Det kongelige Bibliotek bibliografien: "Besættelsestidens illegale blade og bøger 1940 - 1945". - Bogen var et pionerarbejde, men det materiale, den bibliograferer, hører til det mere trodsige og uhåndterlige, og endnu i 1954 måtte bogen blive farvet af, at den også skulle være et mindeskrift for de faldne. Både materialet og vores viden om det er vokset siden - endnu i dag kan der dukke hidtil ukendte illegale tryk op - og ikke i enhver henseende blev materialet dengang ydet retfærdighed.
Der er mange grunde til, at en ny grundbog om de illegale tryk står højt på ønskelisten. Se "Censuren til trods" af John T. Lauridsen fra Magasin fra Det kongelige Bibliotek 1995. Bibliograferingen af dette primære kildemateriale til den nyere Danmarkshistories mest dramatiske periode har naturligvis sin pris. I forhold til prisen for festlighederne i anledning af halvtredsåret for Danmarks befrielse er den dog beskeden.


34.3
I aprilnummeret for 1945 bragte "Kirkens Front" nekrologen over en af deres bedste medarbejdere, der 25 år gammel var afgået ved døden i Neuen Gamme. Den 12. februar var Viggo Wedel-Brandt død på udkommando til Porta Westfalica.

Nekrologen over Viggo Wedel-Brandt:
Kirkens Front, nr. 17, april 1945

"Haandbog i Oversvømmelser" bærer årstallet 1943. I spørgeskemaet vedrørende "Kirkens Front" får vi imidlertid i punkt 45 at vide, at Viggo Wedel-Brandt i foråret 1944 blev arresteret under arbejdet med "Haandbog i Oversvømmelser".

Illegal bog:
Haandbog i Oversvømmelser (titelside, Thomas Mann: Hvordan skal vi vinde Freden?)

Bogen har forord af Arne Sørensen, der tog initiativet til flere af de mere fantasifulde illegale udgivelser. Indholdet er dog alvorligt nok: Essay fra den fri verden om den kommende fred og det kommende verdenssamfund og ikke mindst oplysninger og synspunkter fra Norge. Blandt bidragyderne er bl. a. Willi Brandt og Thomas Mann, som i bogens første artikel stiller det stadig lige aktuelle spørgsmål: "Hvordan skal vi vinde Freden?"

Forord af Arne Sørensen


Udstillingsoversigt