25. Illegale billeder. Fotografen Vagn Hansen

25.1

Plakater af "Hipo-korpset":
Den Danske Parole
Studenternes Efterretningstjeneste
Landboen nr. 4, maj 1945

Et billede af "HIPO-korpset" blev offentliggjort af flere illegale blade i krigens sidste dage. Her var noget alle kunne samles om, nye og gamle modstandsfolk. "Landboen" mente ganske vist i sin billedtekst, at der var tale om "Sommerkorpset". Man skelnede ikke så skarpt imellem de forskellige politi- og terrorkorps i tysk tjeneste. I virkeligheden er der tale om Schalburgkorpset fotograferet i gården til Frimurerlogen på Blegdamsvej, hvor korpset holdt til, indtil det i forbindelse med Folkestrejken i sommeren 1944 efter krav fra Frihedsrådet blev tvunget ud af København. Hvordan de illegale blade har fået fat i billedet, vides ikke. Det er taget af den af de danske nazister meget benyttede fotograf Peter Lundstrøm. Derimod ved vi, at plakaten fra "Den danske Parole" er trykt i 3000 eksemplarer og fordelt til de større arbejdspladser og opklæbet over hele København natten mellem 1. og 2. maj af D. S. U. og K. U. - Billedbladet bragte i befrielsesmånederne billedet igen et par gange, første gang med opfordring til læserne om at identificere personerne på billedet, anden gang med tilføjelsen af de indsendte navne.


25.2

Vagn Hansens billeder i et dansk og et svensk blad:
Fri Presse, 1. årg. nr. 4, august 1943
Se (svensk billedblad), februar 1945

Den mest kendte illegale fotograf er utvivlsomt Vagn Hansen, som fotograferede gadeoptøjerne i København den 6. juli 1943. En gruppe Schalburgfolk blev ved middagstid afvist på restaurant "Skandia", og både dansk politi og det tyske feltpoliti blev tilkaldt. Det udviklede sig til gadeuroligheder, der forplantede sig ud over Rådhuspladsen, Vesterbros Passage og de tilstødende kvarterer. Schalburgfolkene for rundt i gaderne og fægtede med revolvere og bajonetter, og flere mennesker blev såret. Vagn Hansens billeder af urolighederne blev bragt af adskillige illegale blade, og de nåede også udlandet. Læg i øvrigt mærke til, hvordan politiets rolle bedømmes forskelligt i de to illegale blades billedtekster!

Vagn Hansen måtte efter successen med disse billeder flygte til Sverige. Han havde tidligere reporteret fra den finske vinterkrig og fra Norge, og i efteråret 1944 vendte han illegalt tilbage til Danmark for at reportere om modstandsbevægelsens arbejde til det amerikanske "Life", det engelske "Illustrated" og det svenske "Se". Her billederne af den illegale presse i arbejde fra et februarnummer 1945 af "Se". "Alle nødvendige retoucheringer i denne billedreportage er foretaget under betrykkende kontrol. Reportagen er gennemset og godkendt fra kompetent dansk side", hed det i bladet.


Næste montre | Udstillingsoversigt