23. Løbesedler til de tyske soldater. Skipper Clements Forlag

23.1 Løbesedler til de tyske soldater:

Es droht der Hunger!
Hitler ist tot!
Kameraden!
Soldat!
Männer der Wehrmacht!

I krigens sidste måneder blev "Morgenbladet" også fremstillet i Odense, og i Århus udkom i de to sidste uger en ugeudgave. Gruppen bag Århusudgaven fremstillede også et stort antal løbesedler på tysk, som ifølge et gruppemedlem "alle blev uddelt og opklæbet 2-3 Dage før de virkelige Begivenheder for at skabe Forvirring i de tyske Rækker."


23.2

Illegal bog: Hans Joachim Soltau, Jeg skulde dø for Hitler

Skipper Clements Forlag, som udgjorde den økonomiske basis for udsendelsen af "Morgenbladet", interesserede sig også for fjendens psykologi og udgav flere skildringer af det nazistiske opdragelsessystem. Udgivelsen af Hans Joachim Soltaus "Jeg skulde dø for Hitler" er ét eksempel. Bogen præsenterer sig selv med følgende citat:

"Jeg var i mere end et Decennium et af de Millioner af Objekter for den nazistiske Ungdomsopdragelse, og hvad mig angaar - ligesom mine Kammerater - opfyldte jeg til at begynde med alle Forudsætninger for, at det hitlerske Eksperiment med at skabe en politisk Mennesketype skulde lykkes. Jeg var 12 Aar, da "den nationale Revolution" brød ud over os, og siden mit 11. Leveaar tilhørte jeg en forberedende militær Ungdomsorganisation. I fire Aar gik jeg i Hitlerjugends Skole, hvortil sluttede sig en seksaarig "Nationens Skole" - Arbejdstjeneste og Værnepligt. Jeg var udsat for den samme ensidige Opdragelse og Paavirkning, som Millioner af andre unge Tyskere i samme alder og vilde, hvis Hitlers Opdragelsesspekulationer i alle Detailler havde svaret til Forventningerne - være modnet til Idealtypen af den troende Nationalsocialist, som med et Smil dør for det tredje Riges Storhed."


23.3

Illegal bog: Vanda Vassilevska, Jærtegn

Anmeldelse af Jærtegn i Dansk Presse

De illegale medier udviklede sig mere og mere til at blive en alternativ blad- og forlagsverden med alle dertil hørende ingredienser. Hvis ikke de illegale blade skulle anmelde de illegale bøger, hvem skulle så? Her "Dansk Presse"s anmeldelse den 6.9.44 af "Skipper Clements Forlag"s nyudgivelse: Vanda Vassilevskas "Jærtegn".


Næste montre | Udstillingsoversigt