22. Niels Jydes Breve, Morgenbladet og Muldvarpen

22.1

Niels Jydes Breve, nr. 1, oktober 1943 (2 varianter)
Niels Jydes Breve, nr. 6, april 1944

"Niels Jydes Breve" var fra oktober 1943 talerør for partiet Dansk Samlings leder Arne Sørensen, der også var medlem af Frihedsrådet. Opfordringen i bladhovedet til at forøge oplaget ved afskrivning og duplikering blev fulgt; de enkelte numre findes i adskillige varianter og udgaver.


22.2

Besættelsestidens største illegale dagblad, "Morgenbladet":
Morgenbladet, 1. årg. nr. 46, lørdag den 6. januar 1945
Morgenbladet, 1. årg. nr. 80, torsdag den 15. februar 1945
Morgenbladet, 1. årg. nr. 99, fredag den 9. marts 1945

Som en følge af at de danske nyhedstjenester i engelsk og svensk radio i besættelsens sidste fase gjorde uge- og månedsbladenes nyheder til gammelt stof, mistede de illegale blade karakteren af nyhedsblade, og kun et dagblad var i stand til at tage konkurrencen op. Den 11. november 1944 udkom første nummer af besættelsestidens største illegale dagblad, "Morgenbladet", som var Dansk Samlings afløser for månedsbladet "Niels Jydes Breve". Indtil befrielsen udkom det på alle hverdage med i alt 142 numre. Efter befrielsen flyttede "Morgenbladet" sammen med "Information" ind i det nazistiske dagblad "Fædrelandet"s lokaler i St. Kongensgade, og her fortsatte det en legal tilværelse som dagblad indtil april 1946 og som ugeblad indtil april 1948.

Det illegale "Morgenbladet" var i begyndelsen duplikeret, og det blev med posten sendt til 1100 personer, der modtog bladet uopfordret. Fra den 5. januar 1945 blev bladet trykt, og oplaget steg hurtigt til 7000, der til sidst blev suppleret med udgaver, der blev fremstillet i Odense og Århus, og efterhånden betalte en del modtagere deres "abonnement" med 30 kr. om måneden.

Der skulle en betydelig organisation til at udsende et dagblad. Ved redaktionen, produktionen og administrationen var 15 mennesker fuldtidsbeskæftiget, og desuden arbejdede hver dag en snes mennesker i nogle timer med falsning, kuvertering og adressering.

I marts 1945 måtte bladet en overgang igen duplikeres. Gestapo havde fået færten af en del af organisationen og beslaglagde bl. a. trykkeriet og arresterede en halv snes medarbejdere, som dog alle overlevede befrielsen. Selv den dag Gestaporazziaen fandt sted, udkom "Morgenbladet" imidlertid. Stencilen til forsiden af det duplikerede nummer 99 fra den 9. marts blev skrevet på Hellerup stations herretoilet!


22.3

Muldvarpen nr. 1 (forsiden)
Muldvarpen nr. 2 (bagsiden)
Muldvarpen nr. 3 (s. 12-13)

"Muldvarpen" er endnu en af Dansk Samlings mange aktiviteter under besættelsen. Det blev trykt på "Morgenbladet"s trykkeri og udgivet på "Skipper Clements Forlag", men der nåede kun at udkomme 3 numre, da "papir og trykkeri sjældent var disponibelt samtidigt", som en af redaktørerne udtrykker det. Til gengæld var der tale om betydelige oplag for de 3 numre på op til 12000 stk., og "Muldvarpen" blev ikke delt gratis ud, men solgt for mellem 60 øre og 1 kr. "Muldvarpen" bad modsat andre illegale blade om, at man ikke sendte bladet videre og kopierede det; man ønskede at sælge så mange eksemplarer som muligt. Flere af "Muldvarpens" tegninger blev genbrugt uden for Danmark, og en del af bladets tegninger var allieret stof modtaget som returgods fra de illegale Sverigesruter, se f. eks. Anders And-tegningerne.


22.4

Anmeldelse af Muldvarpen i Frit Danmark, London, den 5. januar 1945


Næste montre | Udstillingsoversigt