15. Videnskabsmanden der overlevede

15.1

Trods alt, nr. 19 (bagsiden)

Fotografi af Foged og Holmes, maj 1945

"Frit Danmark"s særnummer fra 15. juni 1945

Det kommunistiske illegale Odense-blad "Trods alt" afslørede i sit aprilnummer, at en af de vigtigste af ophavsmændene til attentaterne i byen var en lokal fabrikant - og bidrog dermed til at lede politiet på vildspor!

På billedet ses Niels Foged sammen med "Trods alt"s redaktør Holmes i befrielsesdagene. Holmes var også med i ledelsen af Frit Danmarks Odense afdeling, som det ses af "Frit Danmark"s særnummer fra 15. juni 1945, hvor ledelsen takker kendte og ukendte medkæmpere og for første gang fremtræder med deres egne navne.


15.2

Udenrigsministeriets Pressebureaus meddelelser til pressen, 8 - 10 marts 1944

Den tyske censur af den legale presse blev gennem hele krigen formidlet af Udenrigsministeriets Pressebureau, som udsendte sine strengt fortrolige meddelelser til pressen. Meddelelserne kunne både være påbud og forbud og nøje instrukser om, hvordan en meddelelse skulle bringes, og hvordan den i givet fald skulle sættes op og eventuelt hvilke andre meddelelser, den skulle suppleres med. Her ses nogle af Udenrigsministeriets Pressebureaus "meddelelser" til pressen i forbindelse med begivenhederne i begyndelsen af marts i Odense.


15.3

Det illegale Information, den 10.3.1944:

"Den tyske Mordafdeling har prøvet at gøre sit Arbejde i Odense færdigt ved at dræbe den hårdtsaarede Adjunkt Foged, der ligger på Odense Amts og Bys Sygehus. Man henvendte sig ved halvfire-Tiden om Morgenen på Sygehuset og erklærede, at Vagten i Fogeds Sygeværelse skulle skærpes. Da Portvagten fattede Mistanke og slog Alarm, forsvandt Mændene."

Anna Charlotte Foged:

"Da Niels havde ligget på sygehuset i 14 dage mente lægerne, at han var rask nok til at blive flyttet til et sikrere sted. Han ville ikke til Sverige, men være i landet nær os, når invasionen kom. Han var slet ikke rask, så et normalt liv var ikke på tale. Han diskuterede derfor virkelig beskyttelses-arrest med P. D. Rasmussen og Himmelstrup. De foreslog fængslet i Albanigade, men det afslog Niels. Der kunne man skyde lige ind i cellerne fra husene overfor. Niels foreslog Nyborg, og det blev resultatet. Fange Jørgen Larsen, tidligere kontormand og som sådan bedrager, der havde forsøgt selvmord, blev i ambulance med politibil og karabinbevæbnede betjente kørt til sygeafdelingen på Nyborg Statsfængsel - efter mørkets frembrud!"


15.4

Friedrich Hustedt: Bacillariophyta (s. 332-333)

Fogeds oversættelse af Hustedt (kladdehefteopslag med tegninger)

I cellen i Nyborg Statsfængsel indledte fange nr. 92, Jørgen Larsen, et studium af diatoméer, som længe havde haft hans interesse, men som han ikke havde haft tid til at give sig i kast med under sit rigtige navn. I Fængslet studerede og oversatte han bl. a. den tyske diatoméforsker Friedrich Hustedts "Bacillariophyta".

Dansk biografisk leksikon: "Diatoméer, dvs. kiselalger, er en meget artsrig gruppe af mikroskopiske alger i fersk og salt vand, hvis kiselskaller er modstandsdygtige over for organisk nedbrydning hvorfor de er bevarede i ældre jordlag, bl. udgør de hovedbestanddelen af moleret fra tertiærtiden. Foged fandt her et emne der forenede hans hovedinteresser, botanik og geologi, og samtidig var nyttigt for økologi og arkæologi. Den økologiske betydning ligger i at de enkelte arter af diatoméer er bundet til bestemte økologiske kår. Ved undersøgelse af nulevende diatoméers krav til fysisk-kemiske forhold og sammenligning med diatoméfloraens sammensætning i geologiske aflejringer har han kunnet drage slutninger om økologi og klima i de pågældende perioder. Desuden kan de tilstædeværende arter af kiselalger, ligesom pollenforekomsten, bidrage til aldersbestemmelse af geologiske aflejringer og arkæologiske fund. Ved undersøgelser af forskellige dyrs tarm- og maveindhold samt ekskrementer har han belyst diatoméernes betydning som led i fødekæden. Fra store dele af verden, såvel arktiske som tempererede og tropiske egne, har han hjemført indsamlinger som, tillige med prøver indsamlet af andre, er behandlet i en lang række afhandlinger med publikationer af adskillige hidtil ukendte arter. Med udgangspunkt 1946 i redegørelser for diatoméfloraen i fynske vandløb og søer har hans videnskabelige virksomhed udstrakt sig til beskrivelser af floraens sammensætning i fjerne egne. Hans udsøgte præparat- og fotografisamling, udført af ham selv, er blandt de ypperste inden for denne videnskabsgren."


15.5

Fogeds brev til Tot: Stockholm, den 30. september 1944

Officielt var Niels Foged i Sverige, og det var herfra, han foregav at skrive til sin datter.

"Kære Tot.

Nu er det vist snart paa Tide jeg prøver paa at skrive et Brev til Dig igen her fra mit nye Opholdssted, hvor jeg sidder i en fin stor svensk Villa lidt uden for Byen (Stockholm) og fra mit Værelse har en straalende (naar Solen skinner) Udsigt over Vandet og de mange smaa Klippeholme med Fyr og Gran og Birk her ude i Skærgaarden. Jeg har været saa heldig at finde en gammel Studenterkammerat, der nu er Professor her og Direktør for et stort fysiologisk Institut, hvor jeg er begyndt at hjælpe ham med nogle Undersøgelser over Studenternes Lunger og Blod og ogsaa kan faa Tid til at kigge lidt paa mine Diatomeer i de fine Mikroskoper ... Selvom der er en skrap Rationering paa mange Ting, kan vi dog ogsaa faa adskilligt, som det er flere Aar siden slap op hjemme. Kaffe (rigtig - hentet lige fra Sydamerika) faar vi hver Dag - dog kun en enkelt Kop. Appelsiner, Citroner, Rosiner og en enkelt Banan faar vi ogsaa, og Børnene holder lige saa meget af det, som du gjorde, da du fik den slags som lille."

Selv Frit Danmarks rejsesekretær Ib Nørlund var af den opfattelse, at Foged var i Sverige, og han kunne derfor med god samvittighed fortælle om Fogeds modstandsarbejde og Frit Danmarks redaktionsmøder i huset på Aarestrupsvej, da han blev taget af Gestapo i december 1944. Hidtil havde Foged blot været et clearingoffer, nu blev også hans bopæl og hans familie interessante for tyskerne, og også Anna Charlotte Foged måtte gå under jorden på Nakkebølle Sanatorium på Sydfyn, hvor Niels Foged havde opholdt sig som "tuberkulosepatient" fra september 1944, da det danske politi blev taget og Nyborg Statsfængsel blev for usikkert.


15.6

Fotografi af Niels Foged med mikroskop og diatomé-tegninger ved skrivebordet, hvor han i 1944 blev skudt ned af medlemmer af "Peter-gruppen".


15.7

Fotografi, Odense Universitet 1976

Niels Foged: Freshwater Diatoms from Spitsbergen

I 1976 blev Niels Foged æresdoktor ved Odense Universitet. Besættelsestidshistorikeren Jørgen Hæstrup, nr. 3 fra venstre, blev æresdoktor samme dag. I 1980 blev Niels Foged desuden æresdoktor ved Uppsala Universitet.


Næste montre | Udstillingsoversigt