13. Historien om clearingmordforsøget på adjunkt Foged, medlem af Frit Danmark-redaktionen i Odense

13.1 Nedskydningen

Fyens Stiftstidende, lørdag den 4. marts 1944, hele forsiden : "Adjunkt Foged skudt ned i sin Dagligstue i Aftes"

Fyens Stiftstidendes forside 4. marts 1944: historien om Foged

Fotografier af Niels Foged, maj 1945 og Anna Charlotte Foged, 1992

Hans Lollesgaards tegning af Foged fra 1940

Niels Aage Johannes Foged, født 1906, død 1988, botaniker, cand. mag i naturhistorie og geografi 1928, adjunkt ved Odense Katedralskole 1929, 1945-76 lektor sammested. Æresdoktor ved Odense Universitet 1976, ved Uppsala Universitet 1980. 1942-47 medlem af ledelsen af Frit Danmarks Odense afdeling, 1945-47 af hovedledelsen. 1933 gift med overlærer Anna Charlotte Foged, født 1908.

I 1976 skrev Anna Charlotte Foged en privat beretning om krigens år, som citeres i det følgende.

Den senere bladtegner Hans Lollesgaard var i 1940 elev på Odense Katedralskole. Her tegnede han på en ekskursion sin lærer.


13.2 Anna Charlotte Fogeds beskrivelse af attentatet på hendes mand den 3.3.1944:

"Første og andet skud gik gennem samme indskudsåbning og skulle normalt være dræbende, men på grund af den lille drejning, der fremkom, da banditten fjernede Tot, som sad på Niels' skød, gik skuddene skråt ind. Kugle nr. 1 lå på skrivebordsstolen, nr. 2 sad lige under huden i siden. Begge havde passeret lungen, som må være løbet fuld af blod under slagsmålet.

"Skovbogen" med projektil

Niels slog så kraftigt til bandittens hånd, at kugle nr. 3 gik ind gennem en serie konvolutter med skolepapirer, som stod i reolen bag ham hen mod vinduet på 3. hylde. Kugle nr. 4 blev ikke fundet med det samme: Den sad i skovbogen, som stod i reolen bag banditten på underste hylde. Da den blev fundet, ville Himmelstrup pille den ud, men hans ledsager sagde, de havde kugler nok, den fik måske affektionsværdi -"


13.3

Fogeds jakke, pullover og slips

Niels Fogeds jakke, pullover og slips med skudhuller og blodpletter fra dramaet Aarestrupsvej 20 i Odense den 3. marts 1944. Jakken var ny dengang, skudhullet i reversen blev stoppet, og jakken brugt færdig efter krigen.

Anna Charlotte Foged om dagen derpå: "Så blev det morgen. Og det var for mig helt naturligt at gå hjem og se, hvordan det stod til - og bringe orden i dagens pligter. Den øjeblikkelige fare må have været overstået, da det øjensynligt også var naturligt for "sygehuset", at jeg gik. Jeg fik endda Niels' blodige tøj over armen. Alt føltes underligt koldt og råt på Sønderboulevard og på Tietgensallé. Jeg begyndte at vågne op indvendig og blev pludselig klar over, at her gik jeg alene - med det her blodige tøj, og hvordan var det derhjemme nu, var tyskerne der? Ville de komme igen? Jeg var faktisk noget nedgjort, da jeg nåede hjørnet af Poul Møllersvej og Aarestrupsvej. Det må have været mørkt endnu. Men dog lyst nok til, at jeg kunne se en politibetjent ud for nr. 20. Jeg kunne have omfavnet ham."


13.4

Fyns Tidende, den 2. marts 1944: Skudt ned paa aaben Gade i Odense

Fyns Tidende, den 3. marts 1944: Assurandør Klitgaard død efter Attentatet

Hvis tyskerne ville sabotagen til livs, måtte de benytte sig af stikkere, og hvis sabotagegrupperne ville overleve, måtte de skille sig af med stikkerne. I december 1943 blev der likvideret 11. Dr. Best, politigeneral Pancke og general v. Hanneken blev alle mellem jul og nytår kaldt til Hitlers hovedkvarter Wolfschanze i Østpreussen for at stå til regnskab for den "ugunstige" udvikling i Danmark. Her blev der givet ordre til hævnmord, clearingmord. Allerede dagen før nytår blev hævnmordene indledt, men de første, det skulle gå ud over, overlevede. Den 4. januar fandt det første fuldbyrdede clearingmord sted på Kaj Munk.

De første clearingmord blev indledningen til organiseringen af den såkaldte "Peter-gruppe", en mord- og terrorbande sammensat af tyskere og danskere i tysk tjeneste. Udover 94 drab og 25 mordforsøg ødelagde gruppen 157 kendte bygninger, virksomheder og forlystelsesetablissementer, hvorved yderligere 160 mennesker mistede livet.

Om stemningen i marts 1944 skriver Anna Charlotte Foged: "Man havde fornemmelsen af terror, og da Klitgaard, som var stikker, blev likvideret den 1. marts - han havde en datter i Tots klasse - var det naturligt at sige: Nu bliver det spændende at se, hvem de tager for at hævne det! Ja - den bemærkning - omtrent da - faldt her den 2. marts." ... "Tyskerne havde fundet frem til 3 emner: Ernst Petersen, formand for den konservative vælgerforening, subsidiært: Aage Johansen, formand for Konservativ Ungdom eller Foged, kendt venstreorienteret adjunkt. De to første havde tidligere været taget som gidsler og gik følgelig under jorden, såsnart man hørte at Klitgaard var likvideret."


Næste montre | Udstillingsoversigt