12. Hartvig Frisch og Ejnar Krenchel i illegale bøger og blade

12.1 Illegal bog

Illegal bog: 29. August 1943

Bruddet mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt den 29. august skabte klare linier - er det blevet sagt. I hvert fald udløste bruddet et skred. Sabotagen tog til, heller ikke de danske jøder gik længere ram forbi, stikkerlikvideringer og modterror og clearingmord begyndte. Ikke mange var længere i tvivl om, hvordan krigen ville ende, men hverdagen blev mere usikker og frygten voksede i befolkningen.


12.2 Illegalt flyveskrift

Illegalt flyveskrift: Hartvig Frisch's Rustale (s. 1)

Illegalt flyveskrift: Hartvig Frisch's Rustale (s. 6)

Følgebrev

I sin rustale på universitetet den 13. november 1943 tog Hartvig Frisch afstand fra det han kaldte "den skjulte, anarkistiske Terrorisme, der nu drives herhjemme under Navn af Sabotage". Han tænkte bl. a. på sabotagen mod storebæltsfærgen "Sjælland": "Jeg bekender aabent, at Attentatet paa den danske Færge, som kostede helt uskyldige Mennesker Liv og Førlighed, og som udsatte 600 danske Medborgere for Druknedøden, fylder mig med væmmelse." Til de unge studenter havde Frisch dette råd: "Lad jer ikke lokke af Panik til at bortkaste det eneste Vaaben I har til i Øjeblikket at kæmpe for Fremtidens Danmark, Bøgerne og Høresalene. Nogen af os skal jo dog blive paa Pladsen for at røgte Dagens Gerning, og helt klædeligt var det ikke, om det i Fremtiden skulde siges, at Studenterne var dem, der først forsvandt." - Modstandsbevægelsen og de illegale blade hængte Hartvig Frisch ud, men tyskerne forbød ham at offentliggøre sin tale, og Hartvig Frisch måtte selv ty til at mangfoldiggøre den illegalt.


12.3 Legal piece

Legal piece: Sabotage og Snigmord af Ejnar Krenchel

Før den 29. august 1943 havde regeringen ved flere lejligheder opfordret befolkningen til at afholde sig fra sabotage og til at melde sabotørerne. Efter 29. august påtog overretssagfører Ejnar Krenchel sig på eget initiativ denne opgave. I den nu tysk styrede radio holdt overretssagføreren en række foredrag mod sabotagen, og han udgav sine foredrag i pjecer i oplag på op til 40000 eksemplarer. Efter krigen blev Ejnar Krenchel idømt 8 års fængsel. I pjecen "Sabotage og Snigmord", som Krenchel udsendte i januar 1944, offentliggjorde han sammen med en af sine radiotaler sin dagbog fra efteråret 1943. Heri betegnede han sig selv som antimilitarist: "Vi Antimilitarister har i Aarevis med Vilje nedbrudt den kritikløse Disciplin og Bøjen sig for den uniformerede Autoritet i vort forsvarsløse Land. Nu skulle man have vist, at man var moden nok til at give andre et Eksempel paa ægte koldblodig aandelig Overlegenhed som den 9. April 1940. Men hvad skete der. Militaristerne fik efterhaanden Revolverdelirium..." - "Er det mon saadan, at alle vi Antimilitarister i Virkeligheden har Medansvaret for, at Militarismen - den ubrugte Heltekraft - er slaaet indad - som en Byld, der bliver til en hel Bylde-Epidemi og smitter de nærmeste Omgivelser. Jeg har prøvet at optræde som Læge, men jeg duer altsaa ikke til det. Jeg var kun Kvaksalver."


12.4 Illegal bog

Illegal bog: Krenchel, Sabotagen og Danskerne
(Forlaget Holger Danske, Helsingør 1944)

Det var ikke kun Krenchel selv, der udgav sine radiotaler, det gjorde også modstandsbevægelsen - med kommentarer. Som det hedder i forordet: "Vi vil i det Følgende en for en tage Herr Krenchels Taler op til kritisk Undersøgelse i Haab om, at det derigennem maa lykkes os at paapege, at vel er Herr Krenchel en rutineret Taler, men for ethvert nogenlunde begavet Menneske er det den letteste Sag af Verden at give ham et Svar paa Tiltale."


12.5 Illegal bog

Illegal bog: Vor Frihedskamp (Forlaget Absalon) Forsiden
Illegal bog: Vor Frihedskamp (Forlaget Absalon) Opslag: Hvorfor Sabotage?

Også det illegale forlag Absalons "Vor Frihedskamp", som udkom i marts 1944 i 5000 eksemplarer, blev til i reaktion mod Ejnar Krenchel. "Og hvor længe skal det vare før hele det danske Folk gennemskuer Krenchel og hans Metoder?" spørger man som indledning til en skildring af og en argumentation for sabotagen - som åbenbart var nødvendig.


12.6 Klæbemærkat

Klæbemærkat fra Danmarks Radio, den 29. august 1943

Denne advarsel er ikke illegal. Den viser, hvem der straks den 29. august 1943 havde magten i Danmarks Radio.


Næste montre | Udstillingsoversigt