9. Land og Folks bogforlag. Det kommunistiske nyhedsbureau Ugens Nyt

9.1

Illegal bog: 1943 i Tekst og tegninger

Titelblad
December
Vittighedstegning
Vittighedstegning

Som mange andre modstandsorganisationer drev også kommunisterne illegalt bogforlag. Land og Folks Forlag var et af de større.

1943 i Tekst og tegninger udkom i 1944 i et oplag på 10000 eksemplarer. Pris: 5 kr. Tegningerne var af Herluf Bidstrup og Thorkild Holst.


9.2 Illegal bog: De tyske Voldshandlinger i Sovjetunionen

De tyske Voldshandlinger i Sovjetunionen Forside
De tyske Voldshandlinger i Sovjetunionen Bagside


9.3

Ugens Nyt nr. 5, 7.2.43
Ugens Nyt nr. 46, 21.11.43
Ugens Nyt nr. 36, 12.9.43

Igennem hele 1943 udgav DKPs hovedledelse "Ugens nyt", der både hvad tekst og tegninger angår fungerede som nyhedsbureau for de lokale kommunistiske blade. Mange lokalgrupper udsendte "Uddrag af Ugens nyt". Ved årsskiftet var det illegale "Information" blevet så effektivt og havde fået en sådan udbredelse, at også kommunisterne skiftede nyhedsbureau og derfor standsede "Ugens nyt".

De tre forsider beskriver i al enkelhed, at det var i 1943, krigen vendte.


9.4

Nyt fra Sovjetunionen nr. 1, maj 1943
Nyt fra Sovjetunionen nr. 14, oktober 1944

Også DKPs blad "Nyheder fra Sovjetunionen" blev duplikeret i mange udgaver over hele landet. Redaktionen lå i København, men stoffet blev modtaget fra Tass via Stockholm. Bladet rummede artikler af kendte russiske og danske forfattere, Ilja Ehrenburg og Martin Andersen Nexø, f. eks. Kortet over Sovjetunionen, som var en fast bestanddel i en af udgavernes bladhoved, var tegnet af Asger Jorn.


Næste montre | Udstillingsoversigt