7. Kommunistiske tryk

7.1 Land og Folk. Provinsblade

Politiske Maanedsbreve, oktober 1941 Hele siden
Politiske Maanedsbreve, oktober 1941 Øverste del af siden
Land og Folk, nr. 8, marts 1942

Den 22. juni 1941 brød Hitler ikke-angrebspagten med Stalin og begyndte korstoget mod øst. Dermed blev de danske kommunister også officielt fjende af den tyske besættelse. Mange af dem blev også sat i fængsel og interneret, og dem der undgik det blev tvunget ud i illegalitet. Dermed indledte en af de mest aktive grupper i den danske befolkning kampen mod den tyske besættelse og kampen mod den danske regerings forhandlingspolitik. Det første udslag heraf blev opråb, løbesedler og flyveblade. Fra oktober samme år udkom "Politiske Maanedsbreve", der fra nr. 8 i marts 1942 tog navneforandring til "Land og Folk", og som sandsynligvis hvad oplagstallet angår blev besættelsestidens største illegale blad. I de sidste krigsår var oplaget ofte oppe på 130000 pr. nummer. I alt udkom der 60 illegale numre under besættelsen, samt et væld af særnumre og løbesedler.


7.2 Land og Folk

Land og Folk, nr. 35, december 1943
3 varianter af Land og Folk:


Centralt tryk
Østerbro
Odense

"Land og Folk"s redaktion befandt sig under hele krigen i København, og her blev en væsentlig del af oplaget fremstillet. Samtidig blev manuskriptet spredt i afskrifter og gennemslag til de københavnske distrikter og til resten af landet, og på grundlag heraf fremstillede mange lokalgrupper deres egen udgave af "Land og Folk". Helt op til 28 forskellige udgaver af samme nummer kender vi. - Disciplinen blandt kommunisterne var stor. Det centrale manuskript til "Land og Folk" skulle følges og blev fulgt til punkt og prikke. Til gengæld satte de enkelte grupper deres fingeraftryk på bladhovederne, og da de fleste bladgrupper holdt fast ved deres bladhoved gennem hele krigen, er det i dag muligt at stedfæste mange udgaver af "Land og Folk". Ved at sammenholde de vigtigste offentlige og private samlinger er det faktisk muligt med en rimelig sikkerhed at bestemme de forskellige DKP-gruppers aktivitetsperioder.

De her viste 3 udgaver af nr. 35 er henholdsvis det centralt fremstillede tryk og Østerbrogruppens og Odensegruppens duplikerede udgaver. Gennem hele krigen er Odenseudgaven særlig let genkendelig på det specielle "&".


7.3 Kommunistiske tryk

Folkets Kamp, 2. årg. nr. 11, 1943 (Aalborg)
Gry, Nytaar 1944 (Næstved)
Aarhus Ekko, 10. januar 1945 (Århus)
Vestjyden, marts 1944 (Esbjerg)
Trods alt, nr. 7 (Odense)

Udover "Land og Folk" udsendte DKP-grupper utallige andre illegale blade. Disse bragte lokalstof og var ikke underlagt den samme centrale styring. Her er blot vist fem af de vigtigste.


Næste montre | Udstillingsoversigt