6. De frie Danske

6.1 Det første nummer af De frie Danske

Første nummer af "De frie Danske" udkom 1. december 1941 i 200 eksemplarer. Derefter vedblev bladet trods razziaer og forfølgelser og deraf følgende hyppige omkringflytninger at udkomme en gang om måneden indtil befrielsen. I december 1942 var man nået op på et oplag på 8000 eksemplarer, og fra september 1943 var oplaget pr. nummer 20000 eksemplarer.

"De frie Danske" blev distribueret pr. post, halvdelen af oplaget med ét eksemplar pr. kuvert til medlemmer af soldaterforeninger, samtlige skoler, seminarier, læger, lærere, præster og sagførere og Dansk Arbejdsmandsforbunds afdelingskontorer over hele landet. Desuden blev bladet via Sverige sendt til danske repræsentationer i allierede lande. Den anden halvdel af oplaget med ét eksemplar pr. kuvert til medlemmer af soldaterforeninger, samtlige skoler, seminarier, læger, lærere, præster og sagførere og Dansk Arbejdsmandsforbunds afdelingskontorer over hele landet. Desuden blev bladet via Sverige sendt til danske repræsentationer i allierede lande. Den anden halvdel af oplaget blev sendt ud i pakker til kontaktpersoner, der fordelte dem på større arbejdspladser. Alene i arbejdet med forsendelsen af bladet deltog 20 - 30 mennesker.

Det første eksemplar af bladet blev altid sendt til Kongen. Bladet betegnede sig selv som "strengt upolitisk, idet der arbejdedes udfra rent nationale synspunkter imod besættelsesmagten". I overensstemmelse med denne holdning ophørte bladet ved kapitulationen, og "samtlige medarbejdere vendte tilbage til deres private erhverv". Redaktionen takkede af med ordene: "De frie Danske har altid været ukendte, anonyme soldater i Danmarks frihedshær og ønsker fremdeles at forblive ukendte." Men det er ingen hemmelighed, at to stærke personligheder som Nic. Blædel og Kaj Holbech spillede en afgørende rolle i redaktionen af "De frie Danske". Nic. Blædel havde som redaktør på Nationaltidende i årevis skrevet mod nazismen, og han fik straks efter 9. april - legalt - skriveforbud. Kaj Holbech blev dræbt den 14. oktober 1944 i ildkamp i forbindelse med sit modstandsarbejde.


6.2

De frie Danske 1.årg., nr. 1, december 1941

Dannebrog er endnu stemplet med gummistempel på hver enkelt eksemplar.


6.3

De frie danske , 2. årg. nr. 9, juli 1943

I juli 1943 optræder det første - velvalgte - billede i "De frie Danske". De tyske soldater forsynede sig i spisekammeret før de tog på orlov.


6.4

De frie Danske, 3. årg. nr. 9, juni 1944

I juni 1944 er det glade budskab trykt i fire farver. Tekstsiderne er stadig duplikeret på det "ambulante trykkeri", som man kaldte det. Den teknik holdt De frie Danske fast ved lige til befrielsen. Den tillod dem at skifte opholdssted hyppigt, undertiden mellem to oplag af samme nummer, når jorden brændte under dem.


Næste montre | Udstillingsoversigt