5. De danske studenter

5.1 Månedsblad De danske Studenter

De danske Studenter, juni 1944

Bladgruppen De danske Studenter blev født af demonstrationerne i november 1941 mod Antikominternpagten. I begyndelsen var der især tale om løbesedler og flyveblade, men fra april 1942 udsendte gruppen både en udgave af "Frit Danmark" og deres eget månedlige blad "De danske Studenter". Det var også De danske Studenter, der i efteråret 1942 udsendte den første udgave af Steinbecks "Månen er skjult", besættelsestidens absolut største illegale bogsællert.

Modsat De frie Danske distribuerede De danske studenter ikke via postvæsenet, men ved hjælp af et stadigt voksende net af undergrupper og kontaktmænd. Efterhånden blev bladet duplikeret en halv snes steder i København samtidigt, ligesom De danske Studenter havde undergrupper flere steder i provinsen. Ikke mindst, når det gjaldt udbredelsen af løbesedler i de tilspidsede situationer, havde denne organisationsform sin force. Det var således De danske Studenter, der først viderebragte Frihedsrådets budskaber under den københavnske folkestrejke i 1944.


5.2 Til vore Professorer

Løbeseddel: Til vore Professorer

De kommunistiske studenters forsøg på at få studenter og professorer til at aflyse undervisningen den dag, Scavenius kom hjem fra Berlin, havde meget ringe effekt, men de dårlige erfaringer blev utvivlsomt bestemmende for, at det var en tværpolitisk illegal gruppe, man dannede blandt studenterne. Kommunisternes holdning her er helt parallel med de samtidige bestræbelser på at stable den tværpolitiske Frit Danmark-organisation på benene.


5.3 De danske studenter, 2. årg. Nr. 1

Tillæg til Studenterhåndebogen omslag
Tillæg til Studenterhåndebogen s. 6-7

2. årgang nr. 1 udkom kamufleret som et "Tillæg til Studenterhåndbogen", "der længe har været paakrævet". Det gjorde rede for de forhold, "hvorunder Videnskaben kan virke" og det "bragte den enkelte Student i Kontakt med Omverdenen". Det handlede desuden om Hartvig Frischs berygtede rustale den 13. november 1943. "I Studenterkredse virkede den meget udfordrende", fortæller Chr. Tyndeskov Pedersen mange år efter, "og vi var ærlig talt rasende. Gennem en af seniorerne fik vi manuskriptet til låns, men af hensyn til vor hjælper kunne vi ikke benytte det ordret. Så sendte vi en stud. med. ud til Hartvig Frisch for at bede ham om at udlåne talen til De danske Studenter, som gerne ville bringe en kommentar til den. Han udleverede virkelig manuskriptet ledsaget af nogle udglattende bemærkninger. Vi kunne så bringe vor artikel." - Hvad studenterne åbenbart ikke vidste, var at Hartvig Frisch fik forbud mod at offentliggøre sin tale, så at også han måtte gribe til illegal spredning.


5.4 Attest fra Frit Danmark Gruppen De danske Studenter

Attest

Efter krigen blev der ved lov givet erstatning til besættelsestidens ofre. På De danske Studenters foranledning blev der også givet hjælp til studenter, der havde opgivet eller forsømt deres studier på grund af deltagelse i modstandskampen. Hjælpen blev givet i lige så lang tid, som den enkelte havde deltaget i modstandsarbejdet - udfra attester, som gruppen selv udstedte.


5.5 Regnskab pr. 31. august 1944

Regnskab

De danske Studenter førte regnskab. Nok var de illegale, men de købte og betalte deres materialer. På indtægtssiden figurerer både mærkesalg og bogsalg, men i august 1944 er den største indtægtspost dog et uigennemskueligt "ekstraordinært bidrag".


5.6 "Erik Petersen"s lejekontrakt og dåbsattest

Lejekontrakt
Falsk dåbsattest

Pr. 15. december 1944 lejede Erik Petersen en lejlighed i ejendommen Korsgade 70. Lejligheden måtte kun benyttes til beboelse, men Erik Petersen var dæknavn for en dansk student, hans dåbsattest var falsk, og lejligheden blev indrettet til klichéanstalt og duplikering.


Næste montre | Udstillingsoversigt