32. Deutsche Nachrichten, legalt blad for de tyske flygtninge i Danmark

32.1

Løbeseddel: Offiziere, Soldaten und Matrosen/ Deutsche in Dänemark/ Macht Schluss!
Løbeseddel: Deutscher Soldat in Kopenhagen
Plakat: Landsleute

Udover det regelmæssigt udkommende "Deutsche Nachrichten" udsendte samme gruppe en række flyveblade med appel til de tyske soldater. Mens soldaterne hjemmefra havde lært, at de kom til venneland for at forsvare dette mod den engelske fjende, så fik de nu af deres egne landsmænd at vide, at Hitler i 1940 havde brudt sin egen ikke-angrebspagt og overfaldet Danmark. De danske frihedskæmpere var at ligne ved de tyske frihedskæmpere, der engang havde været i Ruhrområdet. Derfor lød parolen nu:

Officerer og soldater -! Bliv enige -!

Intet skud mod det danske folk -!

Nedlæg våbnene -!

Stil jer på det for sin frihed kæmpende Danmarks side -!

Hensynet til fædrelandet fordrer en hensynsløs indsats mod officerer og soldater, mod SS og Gestapo, som følger Naziparolen!

Den der hindrer kampens indstillelse må fjernes med våbenmagt -!

Enheder, som nægter at kapitulere, må nedkæmpes -!

Enheder, som har rejst sig, må hjælpes på enhver måde -!

ALLE VÅBEN IMOD KRIGSFORLÆNGERNE -!

Fremad til kamp for fædreland og folk for et nyt, et demokratisk Tyskland -!


32.2

Løbeseddel: Deutsche Flüchtlinge!

I krigens sidste måneder kom tyske flygtninge til Danmark i stort tal. Også disse landsmænd tog "Deutsche Nachrichten" sig for at orientere om, i hvilken situation og i hvilket land de befandt sig:

Tyske flygtninge! I befinder jer nu i et land, der, som mange andre, på Hitlers befaling lumsk blev overfaldet og besat. Besættelsesmyndighederne har ophævet landets forfatningsmæssige rettigheder, afsat regeringen, tilsidesat parlamentet, underordnet det danske erhvervsliv tysk krigsindustri, afvæbnet hæren, og politiet, som ikke lod sig benytte som redskab for arrestation, forfølgelse og udlevering af landets frihedskæmpere, er med våbenmagt blevet fordrevet og slæbt i tyske koncentrationslejre.

I er altså ikke kommet til venneland, men til et land, som kæmper for, at de tyske tropper, Gestapo, Nazibødlerne så hurtigt som muligt forlader det. ...........


32.3

Deutsche Nachrichten, nr. 45 (s. 9: Wer kan auskunft über diese Kinder geben?)

Efter befrielsen fortsatte "Deutsche Nachrichten" som legalt blad for de mere end 200.000 tyske flygtninge, der blev isoleret i lejre i Danmark. Som regel var flygtningene uden postforbindelse med hjemlandet. "Deutsche Nachrichten" så det som sine opgaver at orientere flygtningene om aktuelle verdenbegivenheder, om nazismens sande historie og at påvirke dem i demokratisk retning. Bladet havde de danske myndigheders støtte, og i det sidste nummer, som udkom i november 1948, da lejrene var tæt på deres afvikling, skrev Johannes Kjærbøl, som havde ansvaret for flygtningelejrene:

"Den tyske besættelse af Danmark har i følge sagens natur efterladt en dyb bitterhed i det danske folk over for Tyskland, og de foranstaltninger som måtte træffes vedrørende flygtningene under deres ophold i vores land, måtte uvilkårligt fremkalde en uvenlig indstilling over for danskerne, selv om interneringen bl. a. havde til formål at skaffe forudsætninger for, at flygtningene kunne vende tilbage til Tyskland.

Uden at holde flygtningene samlet ville det ikke have været muligt at føre de nødvendige forhandlinger med besættelsesmyndighederne i Tyskland om hjemtransporterne og at organisere disse.

Jeg har på fornemmelsen, at dette efterhånden også blev forstået af flygtningene på trods af, at den årelange tilværelse bag pigtråd måtte virke deprimerende."


32.4

Løbeseddel: Det lille rare Menneske - den menige Tysker
Løbeseddel: Flygtningene

Hvad danskerne burde mene, og hvordan de burde forholde sig over for de tyske flygtninge og tyskerne i det hele taget, fik de at vide på danske illegale flyveblade. Helt selvfølgeligt var det - selv i krigens sidste dage - åbenbart stadig ikke!


Næste montre | Udstillingsoversigt