30.

30.1

Information nr. 468, den 30. april 1945 (s. 1)
Information nr. 473, den 5. maj 1945 (s. 1)
Information nr. 473, den 5. maj 1945 (s. 8 )
Information nr. 473, den 5. maj 1945 (mere s. 8)
Information nr. 473, den 5. maj 1945 (s. 9)

Endelig, for halvtreds år siden, kom befrielsen - og der kom en smule farve på "Information"! Prikken over i'et. Den var et led i forberedelserne til overgangen til legalt dagblad i befrielsesøjeblikket. Bladhovedet var tegnet af grafikeren Robert Holmblad, der også blev det legale "Information"s første direktør. Prikkens usædvanlige form blev skabt for at give indtryk af noget bevægeligt og asymmetrisk. Den optrådte første gang på "Information"s forside den 30. april. Samme dag bortfaldt sætningen "Eftertryk med Kildeangivelse forbudt", som hver dag havde stået øverst på side 1.

I besættelsens sidste halve år havde den daglige "Information" udviklet sig til en større publikation på op til 10-15 sider pr. gang. Den ny redaktion forsøgte at disponere og inddele stoffet, og den forsynede informationerne med en indholdsfortegnelse. Også en daglig situationsrapport og flere reportager og kroniktillæg bidrog til, at rammerne for den snævre nyhedstjeneste blev sprængt op mod befrielsen. Allerede i 1943 havde planer om at fortsætte som legalt dagblad været diskuteret - ganske vist ud fra den betragtning, at adskillige af de gamle legale dagblade under krigen havde kompromitteret sig selv og ville lukke, når krigen var forbi. Forestillingen om, at danskerne trak på samme hammel, hørte en senere fase af besættelsestiden og efterkrigstiden til! Også på et højere plan var der bestræbelser i gang for at sikre, at den illegale presse kunne fortsætte en legal tilværelse efterhånden som befrielsen skred frem i Vesteuropa. Ebbe Munck og Willy Brandt - den gang leder af den norske nyhedsformidling i Stockholm - drøftede f. eks. oprettelsen af et internationalt finansieringsinstitut til dette formål med kapitalstærke kredse i England. Den gamle presse lå imidlertid - fra 5. maj - helt på modstandsbevægelsens linie og fortsatte uanfægtet af fortiden. Enkelte af de gamle illegale blade fortsatte i kortere eller længere tid en legal tilværelse, som regel på nedsat blus. I dag er "Information" ene om at have en illegal fortid. I det sidste illegale nummer fra den 5. maj afslørede staben bag "Information", hvem de var, og at det efter den 14. oktober 1944 i hovedsagen havde været den danske stat, der finansierede "Information". En så betrykkende økonomi har bladet kun kunnet drømme om siden.


30.2

Informations kunder (Erik Lund: Fire millioner frie ord )

På kortet er opført navnene på de illegale blade, som "Information" sendte til og som udnyttede bureauets stof. Mange af bladene havde adskillige aflæggere, som ikke er nævnt på kortet.

Erik Lund: "Fire millioner frie ord", 1970


30.3

Informations løbesedler 2. maj 1945
Informations løbesedler 3. maj 1945
Informations løbesedler 4. maj 1945

"Information"s virksomhed som illegal nyhedsleverandør havde haft som forudsætning, at så få som muligt kendte til bureauets eksistens. Til forskel fra de illegale blade havde "Information" været usynligt for offentligheden. I de sidste dage før befrielsen iværksatte man imidlertid en aktion for at råde bod på dette. De sidste 5 dage udsendte "Information" hver nat løbesedler i oplag på 25-75000. De var trykt med Robert Holmblads bladhoved og underskrevet "Den frie danske Nyhedstjeneste". Indholdet var et resumé af den ordinære udgaves situationsoversigt, og ved hjælp af Københavns Vagtværnsforenings vogne blev de spredt over hele Storkøbenhavn i de tidlige morgentimer.


30.4

Kopi af Christian d. X's abonnementsbestilling, udlånt af "Information".

Da det legale "Information" skulle tegne abonnenter, kunne man på bestillingskuponen oplyse det illegale abonnementsnummer, hvis man havde haft et sådant. På en af kuponerne stod der "Nr. 100, Kongen, Amalienborg, København K". - Kongen havde faktisk været daglig modtager af "Information", og der havde med jævne mellemrum været så nær kontakt mellem kongehuset og "Information", at informationerne havde gået begge veje, og at "Information" havde formidlet særlig information til Kongen. - Heller ikke med hensyn til Kongen, hvis opfordringer til ro og orden under besættelsen ellers havde været vendt mod modstandsbevægelsen, var der nu nogen tvivl om, på hvilken side han befandt sig!


Næste montre | Udstillingsoversigt