24. Frit Nordisk Forlag, et helt kompleks af illegale publikationer (I)

24.1

Det nye Frit Danmark, nr. 1, den 16. februar 1943
Det nye Frit Danmark, nr. 2, marts 1943
Danebrog, nr. 3, den 9. april 1943
Frit Danmark, marts 1943

Frit Nordisk Forlag var rammen om et helt kompleks af illegale publikationer, og forlagets opståen og udvikling kan stå som eksempel på den knopskydning, der kendetegnede megen illegal virksomhed. Landsretsagfører Rud Prytz' kontor på Vester Boulevard var kærnen i en Frit Danmark-gruppe. Da ledende Frit Danmark-folk, herunder Rud Prytz, i december 1942 blev fænglet og andre måtte gå under jorden, frygtede resten af gruppen, at Frit Danmark skulle være helt opløst, og man startede derfor "Det nye Frit Danmark". Derefter udkom "Frit Danmark" alligevel som hidtil, og i martsnummeret bad "Frit Danmark" under overskriften "Lidet opfindsomt" sig fri for disse "selvbestaltede arvtagere".

Det fik ikke gruppen til at vende tilbage til Frit Danmark-folden, som man mente var kommet under "udpræget kommunistisk indflydelse", men til at skifte navn til "Danskeren", hvilket man annoncerede i "Det nye Frit Danmark" nr. 2. Nu var der imidlertid andre, der stjal navnet "Danskeren", endnu før man havde fået sendt første nummer på gaden. Da "Danskeren" udkom havde det derfor taget navneforandring til "Danebrog", og det måtte man så begynde med at forklare. Til gengæld fastholdt man nummerrækken og kaldte bladet nr. 3 - til forvirring for bibliotekarer og samlere, der forsøger at bringe orden i den illegale litteratur. Med "Danebrog", som gruppen udsendte i 7000 eksemplarer, havde gruppen imidlertid belastet sin økonomi til det yderste, og de spekulationer, som det gav anledning til, resulterede i, at man valgte at beskæftige sig med bogproduktion. Dermed var et af besættelsestidens største illegale forlag startet. Frit Nordisk Forlag nåede at udsende 28 bøger i et samlet oplag på mere end 70000.


24.2

3 prislister fra Frit Nordisk forlag

Den illegale forlagsvirksomhed blev efterhånden et professionelt foretagende med prislister, bestillingslister, bogagenter og "clearinghandel" mellem de illegale forlag indbyrdes. Selv et illegalt forlæggerråd blev dannet med henblik på at fastsætte ensartede salgsbetingelser og rabatter til de legale boghandlere, der også - under disken - solgte de illegale bøger. Kelvin Lindemann, der havde skabt det illegale forlag Samtiden, og som også var forfatter til illegale bøger, forsøgte endda at bringe spørgsmålet om forfatterhonorar på bane, men blev "fuldstændig nedsablet af de øvrige forlag". De illegale bøgers høje priser, der tjente til indsamling af penge til "det nationale arbejde", kunne med en normal procentdel til forfatteren have gjort det illegale Danmark til et forfatterparadis!


24.3

Illegal bog: 4 Vittighedstegninger fra Keep Smiling!


"Keep Smiling!" som udkom i oktober 1943, var Frit Nordisk Forlags første trykte bog, og den blev forlagets største salgssucces. Hidtil havde tekstsiderne været duplikeret. I forordet beklages det, at de hårdest ramte af rationeringerne herhjemme er karikaturtegnerne, som ikke har kunnet udfolde sig i bladene under den tyske besættelse. Som et surrogat bringer "Keep Smiling!" nogle af de bedste udenlandske.


24.4

Illegal bog: Løgn er ogsaa en Videnskab

Humoren havde en fremtrædende plads i Frit Nordisk Forlags udgivelser. "Løgn er ogsaa en Videnskab" er en samling gode historier om Hitler og de ledende nazister indsamlet i alle samfundslag af "Plankeværkslytter Petersen". I prislisten herunder kan man se, at "disse muntre Anekdoter morede Gestapo saa meget, at de sikrede sig hele Restoplaget. Denne gang har vi desværre måttet duplikere bogen." - Bag disse ord gemmer sig en hel række af uheld og held i uheld, der ramte forlaget i sommeren 1944. Første oplag af den lille bog var klichétrykt. Bogbinderen i Nyhavn, der færdigbehandlede bogen, blev taget, men bogen, der befandt sig i bogbinderiet under razziaen, blev ikke opdaget. Derefter blev bogen lavet færdig hos en bogbinder i Kompagnistræde og bragt til et distributionslokale i Vanløse, som straks måtte rømmes i forbindelse med, at et gruppemedlem, der heldigvis kun havde kendskab til dette lokale, blev arresteret. Derefter blev "restoplaget" taget ved en razzia i Koldinggade, hvor forlaget også havde sin illegale klichéanstalt. Derfor måtte det ny oplag udsendes duplikeret.


24.5

Illegal bog: John Steinbeck, Maanen er gaaet ned

Den første illegale udgave af John Steinbecks roman om modstandskampen i Norge udkom i efteråret 1942. Siden fulgte utallige andre illegale udgaver. I Det kongelige Biblioteks samling er der 24, og der kan sagtens have været flere. Der er ingen tvivl om, at Steinbecks lille roman er besættelsestidens illegale sællert.

Når det gjaldt den litterære kvalitet, var hverken de illegale forlag eller deres læsere kræsne. Steinbecks roman var bestilt arbejde. I USA udgav "Writers War Board" - en officiel institution, der indsamlede egnet krigslitteratur - romanen, efter at forfatteren havde omplantet den til norsk miljø. Oprindelig handlede den om en nazistisk invasion i USA, men i den form blev den afvist som "demoraliserende"!


Næste montre | Udstillingsoversigt