Link: tilbage til forsiden
Hjem: Om biblioteket: Afdelinger: Musik- og Teaterafdelingen: Fokus
 
Morten Ræhs - 300 år

Stadsmusikant og komponist

For 300 år siden - d. 29. januar 1702 - kom Morten (Martinus) Ræhs til verden i Horsens. Hans far var stadmusikant i Århus og hans yngre bror, Christian, blev organist i Holmens Kirke i København og koncertmester i kongens instrumentalensemble.

Mortens hovedinstrument var tværfløjten, og faderen gav ham nok den grundlæggende undervisning. Senere drog han til England, hvor han fik en god portion musikalsk inspiration, og han vendte endeligt hjem i 1733, da han fik bevilget faderens embede i Århus. Jobbet indebar, at han og hans svende leverede musik til fester som bryllupper og barnedåb samt ved højtiderne i flere af byens kirker. Til disse formål havde han en omfattende instrumentsamling, der bl.a. indholdt instrumenter som cello, fagot, obo, horn, fløjte og basun.

Men Ræhs var ikke så glad for at være i Århus, og han rejste ofte til København, hvor han bl.a. spillede for kong Christian 6. Her blev han betragtet som virtuos på sin elfenbens-traversfløjte med sølvbeslag. Det endte da også med, at Ræhs rejste fra Århus omkring 1748 og begav sig bl.a. til Schwerin.

I 1754 overdrog han sit embede til datteren og svigersønnen, og slog sig endeligt ned i København. Her medvirkede han ofte som fløjtenist i Det Kongelige Kapel, men håbede på stadsmusikantembedet i hovedstaden. Det fik han imidlertid ikke, men blev i stedet bevilget en årlig sum på 200 rigsdaler. Allerede året efter - i 1766 - døde han.

Morten Ræhs: Første side af Sonate nr. 3 Morten Ræhs: Første side af
Sonate nr. 3



Morten Ræhs har i alt efterladt sig 16 sonater og en menuet, hvoraf de seks befinder sig i Schwerin og er tilegnet arveprins Frederik af Mecklenburg. De resterende 10 findes på Det Kongelige Bibliotek i Gieddes Samling. Fløjtesonaterne er i sen barokstil, og foruden at være nogle af de forholdsvis få kompositioner, vi kender af danske stadsmusikanter, fortæller de desuden en del om den gældende forsiringspraksis i midten af 1700-tallet.


      Læs mere om Morten Ræhs i Mogens Friis' artikel og se sonaterne i faksimile, partitur, urtext-partitur og stemmer.

      Læs mere om familien Ræhs i Jens Henrik Koudals disputats For Borgere og Bønder. Stadsmusikantvæsenet i Danmark 1660-1800. København 2000, opstillet på Center for Musik og Teater, signatur YNE MEK Koud.

      Læs mere om Ræhs og musiklivet i Århus i Mogens Friis' bog Brikker til musikkens historie i Århus indtil ca. 1800, Århus. MUSA-print 2005

      To af Ræhs' sonater er indspillet af Maria Bania og Lars Ulrik Mortensen på Dacapo 8.224213 (2002) med en fin ledsagende booklettekst af Jens Henrik Koudal.

      Søg mere musik fra Gieddes samling i REX. En nærmere beskrivelse af samlingen og dens indhold af fløjtemusik kan ses i Inge Bittmann: Catalogue of Giedde's Music Collection in the Royal Library of Copenhagen. 1976. 198 s. Edition Egtved.




    Tilbage til Fokus-oversigten

     


    Kommentar til Musik- og Teaterafdelingen
    Opdateret August 2005




Det Kongelige Bibliotek - en del af Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek: www.deff.dk

[Hjem] [English]
[REX - online katalog] [ELEKTRA - e-ressourcer] [Faglige websider]
[NetGuide] [Brug biblioteket] [Om biblioteket] [Kulturaktiviteter]


Musik- og Teaterafdelingen
Nyhedsbrev
Særlige enheder
Praktiske oplysninger
Faglige websider
  

Genvej til:
 
Søg i REX - bibliotekets katalog

Søg i hele KBs web:

SøgeGuide

Oversigt - Sitemap

A - Å





  © Det Kongelige Bibliotek   Postboks 2149
  1016 København K
  Tlf: (+45) 33 47 47 47
  Fax: (+45) 33 93 22 18
  e-Post til Det Kongelige   Bibliotek sendes til: kb@kb.dk
  Åbningstider/Adresser
  Om KB's websted
  Privatlivspolitik
  Få hjemmesiden læst op!