Bogens Verden 1994 særnr.1



Redaktion Indhold dette nummer Bogens Verden Forrige artikel



Nyt Dansk Litteraturselskab
Beretning 1993

Ved formanden, bibliotekar Charlotte Madsen



For Nyt Dansk Litteraturselskab har 1993 været præget af beskeden aktivitet på udgivelsesområdet, bekymring for økonomien og dermed selskabets fremtidige muligheder samt gennemførelsen af det interessante projekt med en eventuel ny typografi til MagnaPrint-serien.

Nyt Dansk Litteraturselskabs virksomhed er at fungere som bibliotekernes bogklub, som kan tage sig af genudgivelser af bøger til børn og voksne udelukkende til biblioteksbrug. Organisationsformen er en forening med et idealistisk formål og foreningen drives på helt forretningsmæssig vis uden tilskud fra andre sider. For at drive en virksomhed skal man have 1ønsomme og konkurrencedygtige produkter, og det gælder også Nyt Dansk Litteraturselskab, uanset det idealistiske formål. Situationen er nu: små oplag, høje priser, stort underskud, en ikke ukendt situation i bogbranchen. Men det er umuligt at drive en rentabel virksomhed på de vilkår, og rentabel vil i denne sammenhæng blot sige uden underskud.

Tilsyneladende er der både et behov og en vis efterspørgsel efter Nyt Dansk Litteraturselskab's produkter, men afsætningen er så utilfredsstillende, at man må overveje, om konceptet er det rigtige. Har bibliotekerne og bibliotekarerne ændret sig så meget, at der ikke mere er brug for langtidsholdbare varer på reolerne? Er den kommercielle bogproduktion fuldt tilfredsstillende? Savner vi overhovedet bøger i bibliotekerne, og i givet fald er det mere genrer end bestemte titler? Bestyrelsen er praktisk arbejdende bibliotekarer med en solid bogkundskab og af den lidt gammeldags slags, som ikke er tilhængere af udelukkende gennemgangsbøger eller brug-og-smid-væk-bøger.

Antallet af forslag til genoptryk, der modtages er ikke stort, men det ser dog ud til at nogle bibliotekarer deler ovenstående opfattelse. Ikke desto mindre har bestyrelsen måttet afvise en del forslag udfra en rent forretningsmæssig vurdering, ofte fordi omfanget (lange serier) har været prohibitivt for en genudgivelse. Og de mest konstruktive forslag har forlagene selv overtaget til almindelig udgivelse - titler, som kunne have givet Nyt Dansk Litteraturselskab en pæn indtægt.

Bestyrelsen vil gerne lægge op til en debat om Nyt Dansk Litteraturselskab's virksomhed som helhed. Det er ikke længere nok at sige, at Nyt Dansk Litteraturselskab ikke kan undværes - vi kan ikke leve af at give forlagsbranchen gode råd.


MagnaPrint
MagnaPrint-serien er Nyt Dansk Litteraturselskab's flagskib - den eneste storskrift-serie på dansk, et unikt produkt, der som sådan burde være en lukrativ udgivelse. Således er det imidlertid ikke. Med lydbøgernes fremkomst og almindelige tilgængelighed i bibliotekerne, kan det se ud som om bevidstheden om forskellen mellem at læse selv og at høre en lydbog ikke er så tydelig, som man kan forvente hos bibliotekarer. Der er til stadighed ønsker om flere titler i serien, ligesom enkelte bibliotekarer er flittige til at indsende forslag. Men med et gennemsnitligt salg på 359 ex. og et alt for stort lager, er serien klart tabsgivende.

Titelvalget er som tidligere nævnt ikke så let; årets produktion er dog alsidigt sammensat af nye og ældre titler med bud til en bred læserskare. En enkelt læser har udtalt, at nogle titler efter hendes vurdering er lidt for specielle, fordi der er så få at vælge imellem. Det kan der være noget om, men bestyrelsen har den opfattelse, at det er vigtigt, der også er nogle ikke helt almindelige bøger i serien.

Det typografiske projekts tilrettelæggelse blev der gjort grundigt rede for i sidste års beretning, og det skal kun kort repeteres her. Med assistance fra beredvillige og interesserede kolleger i en række biblioteker over hele landet blev over 100 læsere af MagnaPrint anmodet om at læse en til formålet produceret udgave af Knud Sørensen: Naboskab, trykt med to forskellige typografier, nemlig den traditionelle og en Times i tilsvarende størrelse, og derefter udfylde et elementært spørgeskema om, hvad de syntes om de to typografier, og hvilken de foretrak at læse. Det har været uhyre opmuntrende at arbejde med de 106 besvarelser, som er kendetegnet af stor sikkerhed og engagement i sagen og med mange kloge kommentarer og taknemmelige bemærkninger.


Resultatet i tal ser således ud:

Ny skrift
Den er meget behagelig at læse
Den er behagelig at læse
Den er ikke særlig behagelig at læse
Den er ubehagelig at læse
I alt

32
33
24
05
94
MagnaPrint-skrift
Den er meget behagelig at læse
Den er behagelig at læse
Den er ikke særlig behagelig at læse
Den er ubehagelig at læse
I alt

49
28
19
02
98
Hvad er lettest at læse?
Ny skrift
MagnaPrint-skrift

39
62
Hvilken skrift kan De bedst lide at læse?
Ny skrift
MagnaPrint-skrift

22
59

Totalt giver det flest stemmer til den nuværende typografi, som altså fastholdes.

Undersøgelsen er omtalt i Bibliotek 70, nr. 15, 1993 og i Opsøgeren nr. 56, vinter 1993.

Som en konsekvens af det ringe salg har bestyrelsen efter forhandling med Borgens forlag besluttet, at MagnaPrint-serien nu kun udkommer som en lukket udgave til biblioteksbrug og altså ikke kan købes i boghandlen. Det er en udvikling, bestyrelsen beklager, men som har været uundgåelig. Bogklub-modellen indebærer, at Nyt Dansk Litteraturselskab selv fastsætter prisen, som er uden rabat, og det gør det enklere at styre økonomien. Borgens forlag forestår produktionen som hidtil og design og typografi bibeholdes. Det er samtidig besluttet at nedsætte titeltallet fra 15 om året til 12, og gerne lidt mindre omfangsrige bøger i håb om at holde serien levedygtig. Ved generalforsamlingen i 1993 blev skolebibliotekskonsulent Hans Radsted valgt ind i bestyrelsen for at tilgodese skolebibliotekernes interesser i Nyt Dansk Litteraturselskab. Det er bl.a. sket ved et indlæg i Skolebiblioteket i oktober 1993.

I begyndelsen af 1994 iværksættes en ny kampagne med et introduktionstilbud til skolebibliotekerne.

Der er udensendt 2 nyhedsbreve til medlemmerne med tilbud og meddelelser, og en lagerliste over voksenbøger.

Der har været afholdt 4 bestyrelsesmøder og Nyt Dansk Litteraturselskab har været repræsenteret ved børnebogskonferencen Læs bøger i september og ved Den litterære institutions arbejdsseminar i oktober 1993.


Bestyrelsen har i 1993 bestået af



Udgivelser 1993

Anthony Browne: En tur i parken
Lois Duncan: Dobbeltgængeren
P. Jensen Kjærgaard: Modvind og medbør
P. Jensen Kjærgaard: De fattiges paradis
Anthony Burgess: A clockwork orange
Lars Widding: De fire rytteres tid
Lars Widding: Krigens tid
Lars Widding: Heltenes tid
Lars Widding: Vredens tid
Naomi Jacob: Huset Gollanz
Naomi Jacob: Unge Emmanuel
Naomi Jacob: Fire generationer
Naomi Jacob: Den første Gollanz
Sylvia Plath: Glasklokken
Mary Renault: De sidste dråber vin
Pearl S. Buck: I udlændighed
Tove Kjarval: Fri os fra det onde
Tove Kjarval: I et hav af ild
Gennemsnitligt salg
SALG
684
370
462
366
296
232
198
163
153
234
234
233
237
177
201
174
201
250
238
Knud Sørensen: Naboskab
B. Steensen-Leth: Jomfru Fanny
David Lodge: Ordentligt arbejde
Jytte Kynde Sørensen: I en anden verden
Richard Adams: Pigen i gyngen
A. Koch Schiøler: Kåregården
Finn Søeborg: Vi har det jo dejligt
Leif Davidsen: Den sidste spion
Agatha Christie: Mordet i orienteksDressen
Amy Tan: Køkkengudens hustru
Helle Gotved: Barn i gymnastikhuset
Helle Stangerup: Sankt Markus nat
Jane Åmund: Oven vande
Gennemsnitligt salg
336
397
273
291
321
430
430
391
401
345
317
343
392
359




Tilbage til toppen