Tilbage til H.C. Andersen og musikken - forside
H.C. Andersen og musikken Indledning

H.C. Andersen og musikken – en webpræsentation

Blandt meget andet interesserede H.C. Andersen sig også for musik. Han havde en god sangstemme og ville gerne have været sanger på Det Kongelige Teater, men så langt rakte talentet alligevel ikke. I stedet blev den senere verdensberømte forfatter en ivrig teater- og koncertgænger. Både i Danmark og på sine mange rejser i udlandet opsøgte og overværede han operaer, et utal af koncerter og mere intime musikalske foredrag. Hans musikkendskab og –interesse hjalp ham også, når der skulle vælges sange til de vaudeviller og eventyrkomedier, han skrev. De kendteste af datidens danske komponister havde et forholdsvis nært forhold til Andersen, og han kendte også en række udenlandske komponister og musikere personligt.

Udvalget
Andersens digte, dramatiske tekster og eventyr har inspireret et utal af komponister. I denne præsentation vises et lille udvalg af hans poetiske tekster i deres samspil med musikalske fortolkninger. I udvalget sættes spot på forskellige emner inden for de mange sange: operaarier, vaudevillesang, en national sang, en børnesang, en julesang etc. Både udenlandske og danske komponister er repræsenteret – Andersens samtidige såvel som senere kunstnere.

For hver titel fortælles lidt om teksten og musikkens historie. Derudover kan man se de trykte noder og i flere tilfælde også komponistens nodemanuskript og Andersens autografe håndskrift. En del af sangene kan også høres i et musikeksempel.

Redaktionelt
Det Kongelige Biblioteks webpræsentation af "H.C. Andersen og musikken" er udarbejdet og redigeret af forskningsbibliotekar Anne Ørbæk Jensen, Musik- og Teaterafdelingen (tekster til komponister, værker og illustrationer), kontorfuldmægtig Jens Egeberg, Musik- og Teaterafdelingen (lyd, noder og illustrationer) og forskningsbibliotekar Bruno Svindborg, Håndskriftafdelingen (illustrationer, implementering og projektansvarlig).

Udgivelsen har modtaget økonomisk støtte fra HCA2005 Fonden.

 

Lidt teknik
Noderne er i pdf-format. Hertil kræves Adobe Reader, som man kan downloade gratis.

Musikeksemplerne afspilles med RealPlayer.

Læs mere
Et bredt udvalg af værker om H.C. Andersen og hans tekster kan findes ved at se i litteraturlisten til H.C. Andersen-brevbiografien.

Oplysninger om komponisterne og henvisninger til litteratur om dem findes f.eks. i The New Grove Dictionary of Music and Musicians, Dansk Biografisk Leksikon og i Sigurd Bergs danske musikbibliografi.

Yderligere oplysninger specielt om H.C. Andersen og musikken findes på Musik- og Teaterafdelingens specialside om emnet.

Top

Tilbage til H.C. Andersen og musikken - Forside