Frederik den Femtes Atlas som Digital faksimile

I efteråret 2003 begyndte Kortsamlingen som led i sit skanningsprojekt at skanne Frederik den Femtes Atlas. I den forbindelse opstod ideen om at vise et af Kort og Billedafdelingens klenodier i en bladre-version på nettet.

Tavlerne/siderne i de 55 bind er blevet skannet fortløbende. På grund af indbindingen har det ikke været muligt at skanne alle tavler helt plane. Derfor mangler den midterste del af mange af tavlerne. (Ses ved en linie midt i billedet og en let forvrængning).

Når man ser tavlerne i bladre-versionen, kan man ved et dobbeltklik på billedet få det vist i en meget høj opløsning. Dette kræver at man downloader programmet: DJVU, som har en indbygget funktion, der gør det muligt at zoome ind på detaljer.

Download DJVU her: Tryk her

Nogle af tavlerne vises med titel. Dette forudsætter at det pågældende kort eller prospekt er katalogiseret på enkeltbladsniveau i REX.

Kortsamlingen har foreløbig udarbejdet elektroniske registreringer af de papir-katalogkort, som beskriver indholdet i de 4 bind, som omhandler Danmark og Hertugdømmerne (bind 35 - bind 38).

De udenlandske kort i værket, er ligeledes katalogiseret på papir-katalogkort ordnet efter lokalitet, de kan ses på Center for Kort og Billeder. En elektronisk registrering af disse kort vil ske løbende.

Kortsamlingens tidligere leder, Ib Rønne Kejlbo udgav i 1969 en beskrivelse af de håndtegnede kort i Frederik den Femtes Atlas: Manuscript maps in the Frederik den Femtes Atlas.

Bogen er skannet i PDF format (38 s.) og kan læses med Acrobat Reader. (ialt ca. 40 KB) og kan læses her: Tryk her

Korttavlen på web-forsiden findes i bind 2, side 18. Det er et håndtegnet verdenskort fra 1735, tegnet af Frederic Briand de Crevecour. Portrættet af Frederik den Femte er et kobbertryk af C. G. Pilo fra Müller Pinakotek 6, 7. fol.

Spørgsmål kan rettes til afdelingen på vor e-mail:  kob@kb.dk

 

 

Til forside