Link: tilbage til forsiden
Hjem: Om biblioteket: Afdelinger: Musik- og Teaterafdelingen: Fokus
 
Virtuelle præsentationer af musikemner

Digitale præsentationer eller udstillinger af de mange skatte, som findes rundt omkring på verdens biblioteker bliver en mere og mere udbredte mulighed på institutionernes hjemmesider. Her findes der mere all-round sider om de mest kostbare, sjældne og spektakulære ting fra samlingerne, men bibliotekerne bruger også muligheden for at præsentere mere begrænsede emner. De kan f.eks. bunde i en særlig stor eller spændende samling i bibliotekets eje, og de har ofte en national synsvinkel, som netop sætter fokus på et emne, et værk eller en person, der har haft særlig betydning for det pågældende land. Efterhånden er temaer inden for musik bestemt også kommet godt med.

Danmark
På Det Kongelige Bibliotek har vi en række virtuelle præsentationer, der er blevet til over de sidste lidt over 10 år. Her skal blot kort nævnes de vigtigste inden for musik, og de kan stort set opdeles i tre hovedkategorier.


Portræt af Emma Hartmann Dette smukke portræt af Emma Hartmann var med på udstillingen om familien Hartmann i 2000 og findes også i den virtuelle præsentation af komponisten J.P.E. Hartmann. Derudover er Emma Hartmann også temaet for en selvstændig fokusside.


Den første er en større præsentation af et bestemt emne med en blanding af noder, billeder, tekst og til dels også lyd. Blandt disse finder vi musikafsnittene i Georg Brandes' Skrivebord, J.P.E.Hartmann - komponist og samlingspunkt gennem et århundrede og H.C. Andersen og musikken. I flere tilfælde knytter disse præsentationer sig til en udstilling i Den Sorte Diamant.


Forsiden til en af de københavnske sommerreyer, Fra Vesten til Hesten (1892), hvis noder er et af de fremtrædende digitaliseringer fra Musik- og Teaterafdelingens samlinger. Titelbad til Sommerrevyen 'Fra Vesten til Hesten' 1892. Klik for større billede


Den anden er de omfattende nodedigitaliseringer, der kan søges via REX-basen, men som også er tilrettelagt i emner eller bestemt komponister. Det gælder Lumbye online, Joachim Andersen: nodetryk i førsteudgaver, Københavnske sommerrevyer 1876-1900 eller tidlige nodetryk (før 1700) i Musikafdelingens samlinger. Et samlet overblik over digitaliseringerne kan man få ved at gå ind på Danmarks Digitale Nodebibliotek.


Dagmar Hansen i kostume Sangerinden Dagmar Hansen var uhyre populær i årene omkring 1900 med sit kendte hit, visen Aa, Dagmar. En af fokussiderne handler om hende.


Endelig bringer vi en række mindre såkaldte fokussider, som præsenterer et emne fra Musik- og Teaterafdelingens samlinger, som vi synes kræver lidt større opmærksomhed. Som smagsprøver kan vi nævne Marseillaisen i Danmark, Mogens Pedersøns "Pratum Spirituale" 1620, Rådhusklokkerne i København, Cakewalk i Danmark, visen Chrysillis og mange flere. De kan alle ses på fokussidernes oversigt.

- * -

Men inspirationen til sådanne præsentationer kommer ofte udefra. En af inspirationskilderne er andre landes nationalbiblioteker, som har mange spændende ting at byde på. Her er nogle eksempler, som vi kan anbefale at man selv dykker længere ned i. Vi har kun udvalgt en lille del, men der er bestemt flere lande, som er interessante i denne sammenhæng. Se en oversigt over europæiske nationalbiblioteker.


Norge
En af de større webpræsentationer her er Tiréens koffert, som på mystisk vis lå ubenyttet her i omkring 80 år, men viste sig at indeholde en mængde spændende optagelser med samisk joik-musik på voksruller. Webmediet udnyttes til at "udpakke" kufferten i billeder og lyd samt skrevet og animeret tekst. Man kan hurtigt danne sig et overblik, eller man kan dykke ned i særligt spændende dele af præsentationen.


Christian Sindings klaverstykke Frühlingsrauschen findes også i Det Kongelige Biblioteks samlinger, i adskillige udgaver. Titelbad til Sindings 'Frühlingsrauschen'. Klik for større billede


Derudover fremviser man bl.a. Månedens genstand, som i december 2005 hed Fra Stille Nacht til Glade Jul. Her kan man på en meget raffineret måde se nogle forskellige udgaver af den populære sang ledsaget af korte oplysende tekster, som bl.a. informerer om, at B.S. Ingemanns tekst også vandt indpas i Norge, dog i en let "fornorsket" udgave. Blandt disse præsenterede genstande er også Chr. Sindings Frühlingsrauschen, som i årene før første verdenskrig skulle være verdens mest spillede klaverstykke. Noden lukker op på elegant vis.


Holland
Her finder man bl.a. en præsentation af den hollandske komponist Alphons Diepenbrock (1862-1921), som hovedsageligt skrev vokalværker, både sange, korværker, musikdramatik og symfoniske sange med orkester. Man kan danne sig et overblik over samlingen af hans værker, høre enkelte sange og se enkelte nodemanuskripter. Derudover finder man en række fotos af ham og hans familie.

På siden med skillingsviser får man bl.a. præsenteret de Top 30 af de omkring 15.000 sange, som er repræsenteret i samlingen. Her kan man både høre sangen, se teksten og se noderne til melodien. Langt de fleste sange er dog kun repræsenteret ved deres tekster. Man kan læses lidt mere om genren og det er også muligt at søge på bestemte emner som anti-alkohol eller Denemarken.


Titelblad til skillingsvise fra Christiansborgs Brand 1884. Klik for større billede Dansk skillingsvise fra Christiansborgs Brand i 1884


Endelig præsenteres en lille serie af promotion-fotos fra den hollandske pop-musik-verden, og der indgår også musik i præsentationen af Top100 af skatte i Det Kongelige Bibliotek i Haag. Det gælder f.eks. trykket af en 5-stemmig bryllupssang af Nicolaas Vallet, hvor de enkelte stemmer er trykt på samme stykke papir, men således, at man kan sidde om et bord og synge værket. Både denne og de øvrige præsentationer er et led i projektet Memory of The Netherlands, der indeholder en mængde forskellige typer materialer.


Belgien
Nationalbiblioteket i Bruxelles fejrer Mozart-året med en såvel almindelig som virtuel udstilling om komponistens forhold til byen. Her ledes man som en fortløbende historie igennem korte tekster og et udvalgt af billeder, der beskriver emnet - dog kun på fransk eller flamsk.


Titelbladet til Leopold Mozarts violinskole. Både far og søn besøgt Bruxelles på deres rejser rundt om i Europa Titelbad til Leopold Mozarts violinskole. Klik for større billede


Derudover kan man opleve en spændende præsentation af Bela Bartok og hans forbindelse med præsten og den senere grundlægger af Bartok-Arkivet i Ungarn, Denijs Dille, som skrev den første seriøse biografi om komponisten. Billeder og breve præsenteres med ledsagende tekst på fransk.


Canada
Projektet The Virtual Gramophone, Canadian Historical Sound Recordings indeholder en lang række præsentationer af 78-plader og indspilninger på fonografvalser med relation til Canada. Her kan man finde biografier over kunstnere og små videoklip fra optagesituationer samt baggrundsmateriale og et undervisningssite, der støtter emnet. Mulighed for Podcasting.

Det Canadiske nationalbibliotek har også webpræsentationer af forskellige kunstnere og komponister, især nogle som biblioteket har store samlinger fra. Det gælder f.eks. pianisten Glenn Gould, som præsenteres med billeder af en masse annoterede programmer, noder, breve, portrætter og spillesituationer suppleret med en tidstavle, lydeksempler og informationer om baggrundsmateriale. Det samme gælder en præsentation af Oscar Peterson - a Jazz Sensation, der ligeledes beskriver denne jazzlegende på fornem vis.


Storbritannien
British Library har nogle meget både omfattende og fine musiksamlinger. De præsenterer udvalgte emner herfra, således bl.a. om Henry Purcell med et lille udpluk af hans værker, deriblandt et nyfundet manuskript til en cembalosuite. Der er mulighed for at høre de præsenterede værker.

Man kan også se de mest spektakulære værker i en onlinepræsentation fra sangen Sumer is icumen in fra middelalderen og Old Hall manuskriptet fra 1400-tallet, over Amen-koret fra Händels Messias til Beethovens skitser til 6. symfoni, Schuberts sang An die Musik og Elgars Enigma-variationer.

En samling på omkring 250 voksvalser med etnografiske musikoptagelser fra flere kontinenter, incl. britisk folkemusik, optaget mellem 1889 og 1915 kan høres i præsentationen Collect Britain. I samme serie kan man se forsider, noder og historisk baggrundsmateriale til omkring 1.200 populære sange udkommet gennem dronning Victorias lange regeringstid (1837-1901).Titelblad fra engelsk node fra dronning Victorias tid. Klik for større billede I Danmark har vi også en samling af noder - endda med kolorerede forsider - fra dronning Victorias tid. Her ses et eksempel fra en af de populære komponister, Jonathan Blewitt.


Endelig kan man se Mozarts musikalske dagbog, hvor han har indføjet oplysninger om de enkelte værkers tilblivelsestidspunkt. Foruden at blade rundt i manuskriptet, kan man forstørre interessante passager samt se en transskription af siden og ikke mindst høre et uddrag af den pågældende musik.


Australien
Som en ung nation gør Australien meget ud af at dokumentere deres kultur. En spændende præsentation - også for danskere - er Facing Percy Grainger, der er et eksempel på en kort, men givende website tilknyttet en udstilling på biblioteket. Her får man korte forklarende tekster med billedmateriale, links og en liste over udstillingens indhold.

Morsom er også fokus på en enkelt i sang i sitet Who'll come a Waltzing Mathilda with me?. Her bruges internetmediets muligheder i præsentationen af noder, manuskripter, billeder i stor og lille størrelse, lyd og filmklip. Foruden sangens historie dokumenteres også receptionen og den levende tradition.


I 1940 udkom der en dansk version af Waltzing Mathilda, nu med tekst af Lulu Ziegler og Victor Skaarup: "Dans nu, Matilda" Forsiden af den danske version af 'Waltzing Mathilda'. Klik for større billede


Endelig giver Dance people dance en mulighed for selv at vælge, i hvor høj grad man vil fordybe sig i de enkelte kunstnere, der præsenteres i de overordnede emner. Og der er en multikulturel vifte af temaer - fra den oprindelige australske befolknings dans, over standarddanse til ballet og break dance.


Der samarbejdes generelt meget med andre større australske projekter som f.eks. www.australiadancing.org og www.musicaustralia.org - begge omfattende portaler om landets kunstneriske profil og identitet udtrykt i kunsten.


Anne Ørbæk Jensen, 2006

Tilbage til Fokus-oversigten
Kommentar til Musik- og Teaterafdelingen
Opdateret August 2006
Det Kongelige Bibliotek - en del af Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek: www.deff.dk

[Hjem] [English]
[REX - online katalog] [ELEKTRA - e-ressourcer] [Faglige websider]
[NetGuide] [Brug biblioteket] [Om biblioteket] [Kulturaktiviteter]


Musik- og Teaterafdelingen
Nyhedsbrev
Særlige enheder
Praktiske oplysninger
Faglige websider
  

Genvej til:
 
Søg i REX - bibliotekets katalog

Søg i hele KBs web:

SøgeGuide

Oversigt - Sitemap

A - Å

  © Det Kongelige Bibliotek   Postboks 2149
  1016 København K
  Tlf: (+45) 33 47 47 47
  Fax: (+45) 33 93 22 18
  e-Post til Det Kongelige   Bibliotek sendes til: kb@kb.dk
  Åbningstider/Adresser
  Om KB's websted
  Privatlivspolitik
  Få hjemmesiden læst op!