Leif Iwersen og Mikael Kristensen: Bogbindere i Danmark, Provinsbogbindere

Oversigten omfatter bogbindermestre og firmaer i købstæderne og fra ca. 1900 i landdistrikterne. Der anvendes materiale udarbejdet af Carl P. Nielsen og Leif Iwersen. Københavns Bogbinderlaug optog mestre i købstæder, hvor der var for få bogbindere til at danne eget laug, som i Odense. Hvis mestrene ikke var godkendte, blev deres svende anset for bønhaser, som først kunne få arbejde på andre værksteder og gå på valsen efter at have udstået et eksta års læretid som forbundtere.

Adresserne er fundet i Kraks Vejvisere 1908-1999 og Handelskalender for Kongeriget Danmark 1883-1982. Bogbindere i købstæderne havde fra gammel tid (bekræftet i Næringsloven af 1857) tillige ret til handel med bøger, landkort, papir og skrivematerialer. På den baggrund udviklede mange værksteder sig senere til egentlige boghandlere, med bogbinderi som bierhverv. De udgår derfor af fagregistrene over bogbindere, men kan fortsat have indbundet bøger for deres kunder.

Som følge af vejvisernes og handelkalendernes produktionstid vil en adresseændring som regel først være registreret i den følgende årgang. Registranten omfatter ikke personer, som uden at være erhvervsdrivende har udført bogbind i eget navn til udstillinger, konkurrencer, for private kunder eller lignende.

I rubrikken Mærke anføres om bogbindere kan identificeres gennem navnestempel, etiket eller lignende. Tallet angiver kendte varianter af mærkningen.

For de købstæder, hvor der foreligger borgerskabsregistre (til ca. 1920), er disse gennemgået på Landsarkiverne for Sjælland, Fyn og Nørrejylland. Hvor borgerskaberne findes i byrådenes forhandlingsprotokoller, er kun kendte navne forsøgt eftersporet. Med den første dato angives enten etableringsdato, dato for borgerskab, optagelse som laugsmester, eller tilladelse som frimester*. Den anden dato angiver værkstedets ophør, overdragelse til anden ejer, eller indehaverens død.

* En frimester stod uden for lauget og måtte kun arbejde "med egne hænder" og hjælp fra kone og børn. Laugsmestre havde pligt til at holde drenge og (mindst) en svend.

Bogbindere i Danmark - Forside

Center for Manuskripter & Boghistorie
© Det Kongelige Bibliotek