Tilbage til H.C. Andersen og musikken - Vaerker
H.C. Andersen og musikken Danse, danse Dukke min

H.C. Andersen er især kendt for sine eventyr, som henvender sig til børn, men på et dybere plan kan læses med udbytte af voksne. Også nogle af hans digte henvender sig særligt til børn, og et par af dem er i musikalsk iklædning blevet standardværker blandt danske børnesange. Her kan man nævne Hist, hvor Veien slaaer en Bugt og Pandebeen, Øiesteen o. s. v., begge med melodi af J.Chr. Gebauer samt ikke mindst Danse, danse, Dukke min i Fini Henriques’ udsættelse. Her kan man opleve teksten udsat på to meget forskellige musikalske måder.

[ Se H.C. Andersens originalmanuskript til Pandebeen, Øiesteen o. s. v. her og teksten her]

Teksten
Den 17. september 1871 skrev H.C. Andersen eventyret Sangen til Dukkerne, hvor en student synger de tre vers af Danse, danse Dukke min for lille Amalie og hendes dukker. Den ganske korte historie blev trykt første gang i Illustreret Børneblad i november 1871, og dette var således også første gang, digtet udkom på tryk i sin helhed. Inden da havde første vers (uden angivelse af digterens navn) været trykt i Folkekalender for Danmark i 1857 under juli måned. H.C. Andersen beskriver efterfølgende i flere sammenhænge, at han har læst digtet op for en flok børn, både i private hjem og i en skole.

[Se Folkekalender for Danmark i 1857 her]

Fini Henriques
Fini Henriques udgav sin samling af Børnesange, op. 29 i 1907, og den rummer tekster af flere kendte danske digter, blandt dem H.V. Kaalund, Poul Møller og Chr. Richardt. H.C. Andersen er dog kun repræsenteret med Danse, danse, Dukke min, som også er en af de få af sangene, som stadig kendes i dag. Den er strofisk komponeret og enkel i udformning, og derfor velegnet som børne- og fællessang.

[ Se Fini Henriques' originalmanuskript til Danse, danse Dukke min her (pdf)]

[ Se teksten og noderne til Fini Henriques' komposition med klaverakkompagnement her (pdf)   (kreditering)]

[ Hør Danse, danse Dukke min sunget af Ellen Gottschalch (1894-1981) med Hans Peder Åse og hans orkester (rec. ?)  (RealPlayer)   ( kreditering) ]

Leopold Rosenfeld
Leopold Rosenfeld udgav sin melodi til Danse, danse Dukken min! i 1904. Hans sang er derimod en gennemkomponeret romance mere til koncertbrug, som også i akkompagnementet fortolker teksten, ikke mindst, når dukkerne drejer og snurrer rundt. Sangen er da også tilegnet den finske sopran Aino Ackté (1876–1944), som bl.a. optrådte på Det Kongelige Teater i København, og især i løbet af Første Verdenskrig overvejende sang i de skandinaviske lande.

[ Se teksten og noderne til Leopold Rosenfelds komposition med klaverakkompagnement her (pdf)]

[ Hør Danse. danse dukke min sunget af Nina Bols Lundgren - sopran akkompagneret af Christian Westergaard - klaver (RealPlayer)   (kreditering)]

 

 

 

Den finske sopran Aino Ackté havde succes på et utal af europæiske scener samt på Metropolitan i New York i de første årtier af 1900-tallet. Hun sang overvejende dramatiske roller lige fra titelrollen i Bizets Carmen, over Senta i Wagners Den Flyvende Hollænder til Marguerite i Gounods Faust.

Top

Tilbage til H.C. Andersen og musikken - Værker