|
Thomas Bugge (1740-1815)
Dansk astronom og geodæt.
Thomas Bugge blev teologisk kandidat i 1759, men studerede matematik sideløbende med de teologiske studier. Kom tidligt ind i Videnskabernes Selskabs store projekt med kortlægning af Danmark efter moderne, trigonometriske, metoder. I 1761 blev Bugge ansat i projektet, som i han 1773 officielt overtog ledelsen af. Han var den egentligt skaber af størstedelen af dette, det første pålidelige danske kortværk.
I 1777 blev han udnævnt til astronomisk professor og dermed direktør for Rundetaarn. I 1777 foretog han en rejse til London, hvor han blev medlem af Royal Society og så på de instrumenter, man anvendte i Oxford og Greenwich. Efter denne rejse blev observatoriet på Rundetaarn nybygget og instrumentariet skiftet ud.
Med ansættelsen af Bugge som direktør for observatoriet kom det til at fungere igen, og for første gang i observatoriets historie blev der i 1784 publiceret observationsdata.
Sideløbende med det krævende arbejde som direktør for observatoriet varetog Bugge en lang række opgaver, også af ikke-astronomisk art, bl.a. var han rektor for universitetet i tre perioder. Derudover brugte han i adskillige år megen tid og mange kræfter på at undervise i navigation - tid, som gik fra hans egentlige astronomiske arbejde.
Bugges videnskabelige arbejde er næppe blevet vurderet efter fortjeneste af eftertiden. Det kan have sammenhæng med, at der bestod et dårligt forhold mellem Bugge og H. C. Ørsted (1777-1851). Bugge korresponderede flittigt med andre videnskabsmænd fra hele Europa. Hans store brevsamling befinder sig på Det kongelige Bibliotek og udgør flere tusind manuskriptsider, som først nu er ved at blive transkriberet og undersøgt.
© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek