Forrige

Næste

Introduktion til Johannes Hevelius Uranographia, Gdansk 1690

Polsk astronom født i Gdansk , hvor han fra 1639 helligede sig astronomien med observatorium i forbindelse med familiens bryggerivirksomhed.

Han konstruerede selv sine sigteapparater og målte (med det blotte øje) stjernernes positioner med en hidtil uhørt nøjagtighed, der endog overgik Tycho Brahes og også overgik målingerne med de optiske teleskoper, som nu var taget i brug i England.
Hans resultater blev udgivet i Gdansk i 1690 af hans enke, der også havde været hans nære medarbejder.
Første del af bogen nedenfor: Prodomus astronomiæ inderholder stjernekataloget. Anden del: Firmamentum Sobiescianum sive Uranographia indeholder hans stjerneatlas, som han selv tegnede på grundlag af egne målinger og hvortil han selv graverede trykpladerne.

Det er bemærkelsesværdigt blandt de store stjerneatlas fra denne tid, at Hevelius valgte at afbilde stjernebillederne som de ville se ud på en stjerneglobus, dvs set "udefra" i stedet for set fra jorden.
Alle Hevelius' stjernebilleder er derfor "spejlvendte" i forhold til det, vi ser på himlen.

Hevelius navngav 11 nye stjernebilleder, herunder Scutum Sobiescanum – Sobieskis skjold – til ære for kong Johan Sobieski III af Polen, der støttede ham økonomisk. I dag hedder stjernebilledet blot Scutum – Skjoldet. Det vises ikke her på udstillingen. 

Forrige

Næste

© Copyright 2002, Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek