Link: tilbage til forsiden
Hjem: ELEKTRA - e-ressourcer: Tidsskriftprojekter: Vejen frem: Januar 1945: [1] Omkring Grækenland. Churchill og Monarkiet
 
Vejen frem - Januar 1945/1

[1] Omkring Grækenland. Churchill og Monarkiet

Den engelske Regerings Politik i Grækenland er ikke et enestaaende Tilfælde, men en konsekvent Anvendelse af den Fremgangsmaade Englænderne har fulgt i alle de europæiske Lande, hvor de har en mere eller mindre afgørende Indflydelse paa den politiske Udvikling. Denne Fremgangsmaade bygger paa et Princip, som man kunde kalde "Legitimitetsprincippet" - med et Udtryk, der meget passende leder Tanken hen paa den hellige Alliances europæiske Politik i Aarene efter Napoleons Fald.

Legitimitetsprincippet indebærer, at den engelske Regering i sin Frygt for de af Krigen og Besættelsen skabte folkelige Bevægelser i de besatte og befriede Lande understøtter netop de politiske Magtfaktorer, der udleder deres Ret til at herske ikke af en Tilslutning i Befolkningens Flertal, men af Traditionen. Det er fremforalt de forskellige Kongehuse, der saaledes har den engelske Regerings Bevaagenhed, idet de - oftest i nøje Forbund med Kirken, den gamle Hær, det gamle Embedsapparat og Storgodsejerne - synes at være den bedste Garant mod Opløsning af Statens Autoritet og mod "kaotiske Samfundstilstande". d.v.s. mod den proletariske Revolution.

Vi har set Virkningerne af denne Politik i Grækenland, hvor den engelske Regering først under det haardeste indre og ydre Tryk gik med til at lade den halvfascistiske og forhadte Kong Georg suspendere. Den samme Linje kan følges i Jugoslavien, Italien, Spanien og Portugal, i Belgien og Polen. I Frankrig har Churchill ikke haft nogen traditionel politisk Autoritet at støtte sig til, da Reaktionen, legemliggjort i Pétain, her fuldstændigt havde allieret sig med Hitler. Men i Intrigerne omkring Anerkendelsen af den nordafrikanske Befrielseskomité og senest Anerkendelsen af de Gaulle's Regering var det dog tydeligt, hvorledes den engelske Regering (med ringe Held) søgte at redde Stumper af det gamle Frankrigs Statsautoriteter med over i den ny Tid.

Frygten for de folkelige og revolutionære Bevægelser, som er vokset frem i Europa under Krigen, har givet sig særlig tydeligt tilkende i den valne Politik, den engelske Regering har ført i Italien efter Mussolinis Fald. I næsten et Aar understøttede Churchill Badoglio og det korrupte og forhadte italienske Kongehus som "Italiens legitime Regering", paa trods af, at en overvældende Folkestemning i Italien var klart republikansk sindet og i Victor Emanuel kun saa den Konge, som havde overgivet sin Magt til Mussolini og i 20 Aar ydmygt danset efter hans Pibe. Først i Juni 1944 - efter Indtagelsen af Rom - blev det italienske Kongehus i nogen Grad sat ud af Spillet, idet Victor Emanuel traadte tilbage, og Kronprins Umberto blev "Regent". Samtidig blev Badoglio afløst af Bonomi, som dannede den første Regering, der kan siges helt igennem at bygge paa antifascistiske partier og Organisationer. Det vil blive interessant at se, hvad den engelske Regering vil gøre for at besværge den revolutionlære Udvikling, som kan ventes, naar Milano og Turin, den proletariske Antifascismes Højborg, er befriet.

Spanien er ligesom Grækenland en Nøglestilling for det engelske Herredømme i Middelhavet. Det er i en anden Artikel i dette Blad skildret, hvorledes Franco kun holder sig ved Magten i Kraft af den engelske Regerings Støtte.

I Jugoslavien er den unge Kong Peter Repræsentanten for Autoritet og Traditionen, specielt for den serbiske Undertrykkelse af de andre Nationaliteter i Jugoslavien. Ogsaa Peter har nydt den engelske Regerings Bevaagenhed.

De allieredes Frygt for revolutionære Bevægelser, som de ikke selv har fuld Kontrol over, gør sig paa særlig skæbnesvanger Maade gældende i Forholdet til Tyskland. Man skulde tro, at Tiden forlængst var kommet, hvor de allierede ved en systematisk Propaganda - med Flyveblade, Radioudsendelser osv. - kunde opmuntre og fremskynde et indre tysk Opgør. I Stedet for en saadan Propaganda holder de allierede blot fast ved Kravet om "betingelsesløs Kapitulation" - de afslaar med andre Ord at fortælle det tyske Folk, hvilke Vilkaar det kan faa, hvis det styrter Hitler og gør en Ende paa Krigen. Ja, mere end det. Ved Meddelelser om, at store Dele af Tyskland skal afstaas til Polen og andre Lande, at tyske Arbejdere (ikke blot nazistiske Forbrydere) skal sendes paa Tvangsarbejde i de ødelagte Omraader, gøres det let for Hitler og Goebbels at overbevise det tyske Folk om, at Nederlag og Kapitulation betyder Tysklands Udslettelse. Vi har da ogsaa set, hvordan den tyske Propaganda har kunnet udnytte f.eks. den Tale af Churchill, hvori han erklærede, at Østpreussens Befolkning skal flyttes vestpaa. Den eneste mulige Forklaring paa, at de allierede saaledes afstaar fra enhver Propaganda, der kunde opmuntre Tyskerne til at vælte Nazismen, er, at de allierede slet ikke ønsker et saadant Opgør nu. De er bange for, at en tysk Revolution skal komme dem i Forkøbet før de allierede Hære staar i Berlin. De vil nok have Hitler væk, men det skal være under fuld allieret Kontrol. De revolutionære Kræfter, der bor i det tyske Folk, har de allierede ingen Tro paa - eller rettere: de frygter dem.



Det Kongelige Bibliotek - en del af Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek: www.deff.dk

[Hjem] [English]
[REX - online katalog] [ELEKTRA - e-ressourcer] [Faglige websider]
[NetGuide] [Brug biblioteket] [Om biblioteket] [Kulturaktiviteter]




Januar 1945
Oversigt
  

Genvej til:
 
Søg i REX - bibliotekets katalog

Søg i hele KBs web:

SøgeGuide

Oversigt - Sitemap

A - Å





  © Det Kongelige Bibliotek   Postboks 2149
  1016 København K
  Tlf: (+45) 33 47 47 47
  Fax: (+45) 33 93 22 18
  e-Post til Det Kongelige   Bibliotek sendes til: kb@kb.dk
  Åbningstider/Adresser
  Om KB's websted
  Privatlivspolitik
  Få hjemmesiden læst op!