[6] Ernæringssituationen i Tyskland
Der er især to Omstændigheder, som kan forklare, at Tyskland hidtil har
klaret sig saa nogenlunde igennem med Levnedsmidler. For det første Bestræbelserne
for at øge Landets Selvforsyning med Næringsmidler og for det andet
- og dette har i Praksis haft langt større Betydning - Tysklands Forsøg paa
at danne Kærnen i en europæisk "Storrumsøkonomi", d.v.s. at blive det industrielle
Kærneland i et kontinentalt Statssystem, hvor Nabolandene skulde have
til Opgave at levere Levnedsmidler og industrielle Raavarer. Den vigtigste
Opgave har her det østlige og sydøstlige Europa faaet; men ogsaa de skandinaviske
Lande, Holland, Frankrig og Italien har maattet levere forædlede Landbrugsprodukter.
Der er ingen Tvivl om, at de "Underværker", som disse Lande
udgør i det tyske Fæstningssystem, spiller en lige saa vigtig Rolle for Tysklands
Levnedsmiddelforsyning som i almindelig strategisk Henseende. Det forekommer
at være en smal Sag at løbe Storm paa Tyskland, naar det først er afskaaret
fra Ruslands Korn, Sydøsteuropas Foderstoffer og Oliefrø, Danmarks
Flæsk og Æg, Norges Fisk og Hollands Grøntsager. Det samme Resultat kan naas
ved Udsultning, men selvfølgelig først naar den indre Fæstning er helt isoleret.
Tysklands Anstrængelser for at blive selvforsynende inden for det egentlige
Rigsomraade kan ikke betegnes som særlig vellykkede. Den tyske Produktions
Andel i Forbruget af Levnedsmidler udgjorde i 1933 ca. 81% og var i
1937 kun steget til 83%. I det sidste Aar før Krigen blev der indført flere
Millioner Tons Brødkorn, Majs og Oliefrø, hvoraf Størsteparten kom fra oversøiske
Lande. Importens Andel i Forbruget var ogsaa meget høj for Smør, Æg
og Kød.
Dette Hul i Tysklands Forsyninger har tvunget Nazisterne til Skridt for
Skridt at udvide sine Forsyningsmuligheder. Besættelsen af Tjekoslovakiet,
Krigen mod Polen, det politiske og økonomiske Felttog i Balkan og Ruslandsfelttoget
har været Led i disse Bestræbelser, ligesaa meget som i den almindelige
strategiske Plan. Det er ikke muligt at gøre op, hvor store Bidrag
der herved er givet til Tysklands Levnedsmiddelforsyning. Af Oplysninger, som
nylig fremkom i et tysk Blad, fremgaar, at Landbrugsproduktionen i selve
Tyskland har været stadig faldende siden Krigsudbrudet. Produktionen af Korn
er saaledes faldet med 15 pct., samtidig med at Tysklands Forbrug er steget
med 25 pct. Kartoffelproduktionen er kun gaaet tilbage med faa Procent, men
til Gengæld er Forbruget fordoblet paa Grund af Tilbagegangen i Forsyningerne
med andre Levnedsmidler og de mange udenlandske Arbejdere i Tyskland. Hidtil
har denne Kløft mellem Produktion og Forbrug i nogen Grad kunnet fyldes, men
Tabet af de rige Landbrugsomraader i Øst maa nødvendigvis medføre en stærk
Forværrelse af Situationen. Ifølge Opgivelser leverede de tidligere besatte
Sovjetomraader ikke mindre end 15 pct. af Tysklands Kornforbrug, 10 pct. af
Kødforbruget og 5 pct. af Forbruget af Spisefedt. Det er ikke let at fatte,
hvordan dette skal kunne erstattes, efter at disse Omraader nu er tilbageerobret
af Russerne.
Det vigtigste og mest aktuelle Problem er Kartoffelmanglen. Kartoffelhøsten
i 1942 var meget daarlig, og Knapheden giver sig blandt andet Udtryk
deri, at Restauranterne ikke mere maa servere den kuponfri Ret, som i Hovedsagen
var tilberedt af Kartofler, og som udgjorde 80 pct. af Restauranternes
Omsætning. Et andet Krisetegn er de nazistiske Myndigheders indtrængende Opfordringer
til at ophøre med at opfodre Smaadyr som Kaniner, Ænder og Gæs.
Disse Formaninger maa ses paa Baggrund af den stærkt synkende Svinebestand.
Antallet af Svin er fra Krigsudbrudet til nu faldet fra 29 Millioner
til godt 15 Millioner. Kobestanden har derimod hidtil kunnet holdes oppe paa
Førkrigsniveauet; men Mælkeforsyningen trues dog paa forskellig Maade. Saaledes
kan man for Tiden se Formaninger til Landbrugerne om ikke at give de
til Landdistrikterne evakuerede mere Mælk, end hvad de har Krav paa, d.v.s.
nogle Deciliter om Dagen. Det siger sig selv, at Risikoen for ulovligt Forbrug
er steget betydeligt som Følge af de omfattende Evakueringer.
De her anførte Omstændigheder er næppe af umiddelbar afgørende Betydning
for Tysklands Forsyning med Levnedsmidler. Kartoffelmangelen vil vel
kunne overvindes hen paa Sommeren, og Tilbagegangen i Flæskeproduktionen vil
først ske lidt efter lidt. Men taget under eet, viser disse Omstændigheder
dog, at den tyske Levnedsmiddelsituation er anstrengt til det yderste, og at
Manglerne paa et Omraade ikke længere kan opvejes ved Forbedringer paa andre
Omraader. Udviklingen vil givetvis blive yderligere skærpet ved Tabet i Øst.
En virkelig Krisesituation vil dog næppe indtræde før i anden Halvdel af det
kommende Produktionsaar, d.v.s. i Foraaret 1945 - hvis Krigen da varer saa
længe.