Skatte i Det Kongelige Bibliotek


Tilbage | Forside

Heinrich Panofkas stambog.
Autographes, Musik- og Teaterafdelingen, mu 7205.1014

Klik for større billede
Bl. 1r: Brudstykke af Beethovens strygekvartet
i cis-mol, op. 131, nedskrevet af ham selv

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Bl. 10r: Schuberts lied ”Herbst” i hans egen nedskrift.
Kuverten indeholder efter sigende blomster
fra hans grav
Bl. 10v: Anden side af Schuberts lied Bl. 11r: Tredje side af Schuberts lied


I det 19. århundrede yndede musikere og andre kunstnere på dannelsesrejse at medbringe såkaldte stambøger, hvori kunstnervenner, som de mødte på deres færd, kunne indskrive hilsner, kloge ord eller – som i dette tilfælde – små kompositioner. Den tyske musiker, violinisten Heinrich Panofka (1807-1887) påbegyndte sin stambog i 1827 med at indklæbe et nodeblad af den netop afdøde Beethoven, og fortsatte frem til 1866 med at lade kendte komponister udfylde bogens blade. Således indeholder stambogen egenhændige noder af Brahms, Hummel, Liszt, Lachner, Paganini, Schubert og mange andre.
Senere gik bogen i arv til andre ejere, som fortsatte indsamlingen, og også danske komponister såsom Gade, Hartmann og andre er repræsenteret. Efter at have været omkring Amerika og Frankrig blev stambogen i 1970 erhvervet af Det Kongelige Bibliotek og indlemmet i den daværende Musikafdeling som et af samlingens klenodier.
Ovenfor ses bl.a. et indklæbet blad med Beethovens egenhændige nedskrift af et brudstykke af strygekvartetten i cis-mol, opus 131. Nodebladet er dateret 24. marts 1827. Det fremgår, at Panofka har fået nodebladet forærende et par dage efter Beethovens død i marts 1827.
Franz Schubert indskrev en ny lied i stambogen – ”Herbst” – til tekst af Ludwig Rellstab, dateret April 1828. For Schubertforskere er denne indførsel hovedkilden til denne Schubertsang. Den lille kuvert, der er indklæbet ved første side, indeholder tørrede blomster og bærer påskriften Fleur de la tombe de F. Schubert.

18 x 22,9 cm.


Tilbage | Forside

© Det Kongelige Bibliotek 2003