Fasaner
Fasaner. André Lütken (red.): Opfindelsernes Bog. Bd. 4. Kjøbenhavn 1879

   Fasan

Kulturhistorie

Fasan

I dag er fasanen en ganske almindelig fugl, som er let at kende på sin lange hale og hannens kraftige gø-gø-gøk under opflyvningen, men sådan har det ikke altid været. Fasanen er ikke oprindelig i den danske fauna, den har først optrådt vildtlevende siden 1840, da man begyndte at udsætte fasaner i det fri. Siden er fasanen blevet en ganske almindelig vildtlevende fugl.
De første fasaner i Danmark kom i 1562 hvor Frederik II fik et par levende fasaner af en engelsk falkonér, som til gengæld fik lov at jage i Danmark. Siden var der kongelige fasanerier forskellige steder i landet, bl.a. på Koldinghus, ved Fredensborg,  i Frederiksberg Have på Jægerspris og til sidst i Kongelunden på Amager; fasaneriet på Amager blev nedlagt i 1920 som det sidste kongelige fasaneri.
I slutningen af 1800-tallet blev der indrettet fasanerier på adskillige godser og herregårde med henblik på udsætning til jagt; dette opdræt til udsætning sker stadigvæk.

Fasanerne bliv indført og opdrættet på grund af deres velsmagende kød, først senere med henblik på udsætning.

Jagt på fasan sker ved trampejagt, hvor jagtarealet systematisk trampes af og fuglene skydes, når de flyver op, ved jagt med stående hund, hvor hunden tager anstand, når den finder en fasan og jager den op på kommando, ved drivjagt og ved klapjagt. Omkring år 2000 nedlægges der ca. 750.000 fasaner om året.

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek