Falkejagt. Falken nedlægger byttet
Falkejagt. Falken nedlægger byttet. H. E. F. Justesen: Haandbog for Jægere. Kjøbenhavn 1880

Falkejagt. Kalkmaleri i Tuse Kirke
Falkejagt. Kalkmaleri i Tuse Kirke
Kilde: www.kalkmalerier.dk

Falkonér. Kalkmaleri i Højby Kirke
Falkonér. Kalkmaleri i Højby Kirke
Kilde: www.kalkmalerier.dk

Frederiksberg Kommunes byvåben
Frederiksberg Kommunes byvåben. Venligst stillet til rådighed af Frederiksberg Kommune

   Falk (gruppe)

Kulturhistorie

Falken

Falken har en lang historie som jagtfugl. Man har brugt både høge og falke til jagt. Afretningen og plejen af jagtfalken foretages af en falkonér. Selve jagten foregår på den måde, at den optrænede falk føres ud til jagtpladsen med en - ofte smukt prydet - hætte over hovedet; når så byttedyret (en fugl, i Danmark traditionelt en agerhøne) viser sig, fjerner falkonéren hætten, hvorefter falken fanger og dræber byttet og bringer det tilbage til jægeren.

I Rolf Krakes Saga er jagthøge nævnt: Da Rolf og hans mænd kom ind til kong Adils i Sverige optrådte de som stormænd. De havde deres høge over skulderen og det blev dengang anset for en stor pragt og kong Rolf ejede den høg, som hed Højbrog. Senere, da det kommer til kamp mellem Rolf og Adils, dræber Rolfs høg kong Adils' høge, og den viser sin stolthed over for Rolf.

De danske konger gik på falkejagt, det er der talrige beretninger om. jagten var et kongeligt privilegium (som dog kunne udlejes). I 1664 blev der af Christian V opført en falkonergård i det nuværende Frederiksberg. I det hele var falkejagten mest udbredt under enevælden. Falkoneriet blev ophævet i 1810, men kan stadig spores, dels ved vejnavnet Falkonér Alle og dels i Frederiksbergs byvåben, der viser tre jagtfalke med hætter, siddende på en mur.

I Danmark er jagt med falke forbudt i dag, men det er fx tilladt i Tyskland og de arabiske lande.

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek