Gejrfugl (sommerdragt)
Planche 53, figur 1
Kjærbøllings danske navn: Geirfugl
Kjærbøllings latinske navn: Alca impennis, L.

Gejrfugl (ungfugl)
Planche S1-35, figur 2,2
Kjærbøllings danske navn: Geirfugl
Kjærbøllings latinske navn: Alca impennis, L.

Link til Kjærbølling
   Gejrfugl
Pinguinus impennis

Kulturhistorie

Gejrfugl

Gejrfuglen kan ikke slås op i normale fuglebøger. Den er udryddet. Det var en stor fugl, ca. 80 cm høj og den vejede ca. 5 kg. Gejrfuglens nærmeste slægtning er den meget mindre alk, som vejer op til ca. 1 kg. Gejrfuglen levede i store skarer på begge sider af Nordatlanten.

Gejrfuglen kunne ikke flyve. Dens levevis mindede om pingvinernes; den levede ved havet og fangede fisk, mens den svømmede under vandet. Det var den manglende evne til at flyve, som blev dens skæbne. Gejrfuglen var let at fange, og derfor blev den indfanget som proviant til skibe eller som råstof til fjerindustrien. 

Da gejrfuglen blev sjælden, blev den efterstræbt af en ny årsag: samlere betalte store summer for dens skind og æg. De sidste måtte lade livet i 1844 på en lille ø ved Island. Derfor må vi nu nøjes med den sørgelige erstatning som en udstoppet fugl er. Den kan man hverken høre eller se svømme rundt

Udstoppede eksemplarer af gejrfuglen er sjældne. I Danmark findes den kun på Zoologisk Museum i København. Zoologisk Museum bruger gejrfuglen i sit logo.

Det latinske navn indeholder ordet pingvin. Gejrfuglen var nemlig den oprindelige pingvin, men selv om den havde samme levevis som med pingvinerne på den sydlige halvkugle, var den ikke i familie med dem.

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek