Husskade
Planche 12, figur 2
Kjærbøllings danske navn: Almindelig Skade
Kjærbøllings latinske navn: Pica varia. Gesner.

Beskrivelse af fuglen
Link til Kjærbølling
   Husskade
Pica pica

Kulturhistorie


Ordsprog
  • Den haver ædet skadeæg, ej kan tie
  • Det smager dog af fugl, sagde kællingen, hun kogte suppe på den pind, hvor skaden havde siddet

Folketro
  • En himpegimpe kaldes på Sjælland en eller anden underlig genstand, som man ikke kunne forstå, hvortil brugtes. 'Det er vel nok en himpegimpe til en vejrmølle eller et klinkefad til en skaderede' siges i samme tilfælde endnu i Køgeegnen. - Skaden er, som bekendt, ingen mester til at bygge rede, og - således fortæller man i Østsjælland - skete det da undertiden, når det var gået galt med æggene for mo'r skade, der boede i 'skadetræet' ved brønden, så æggene var faldet ned gennem reden og havde slået sig i stykker, at husmoderen tog et gammelt, klinket og ubrugeligt fad, som hun bandt fast mellem grenene oppe i skadetræet. - Skaden fik da snart fat på nogle smågrene, som hun lagde i fadet, og her lagde hun så igen æg. - Skaden er just ikke nogen hellig fugl. Den hører til 'Fandens dyr', sammen med harer, sorte stumprumpede høns og sorte pudelhunde, men man gør alligevel ikke skaden fortræd, da den menes at bringe huset lykke. (jf Danske Folkeminder 1877, no 717-727)
  • Ligger et menneske syg i et hus, og en skade kommer og sætter sig uden for vinduet og skriger, er det tegn på, at den syge snart kommer sig. (Nissum, Vestjylland)
  • Lægger en hæjster (skade) æg i sit træ ved huset, (Næsten ved hvert hus var der i ældre tid et træ, skadetræet, hvor skaden havde sin rede. Det stod ved brønden eller ved husets østre ende) skal man tage dens æg og lægge tre hønseæg istedenfor. Den vil da udruge hønseæggene, og de kyllinger, som komme deraf, bliver udmærkede æggehøns, nogle siger, at de lægger 2 æg om dagen. (Bogø)
  • Om juleaften lægger skaden den første gren til sin rede, og undertiden kan den endog have æg i begyndelsen af marts (Bornholm)
  • På St. Povlsdag (25. januar) må der ikke spindes i et hus, for så bliver hæjsterne (skaderne) slemme til at trække strået ud af taget. (Bogø)

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek