Agerhøne
Planche 28c, figur 5
Kjærbøllings danske navn: Almindelig agerhöne
Kjærbøllings latinske navn: Perdix cinerea, Lath.

Agerhønseruse
Agerhønseruse. Johannsen: Illustreret Jagtbog. Kjøbenhavn 1871

Agerhøns
Agerhøns. H. E. F. Justesen: Haandbog for Jægere. Kjøbenhavn 1880

Beskrivelse af fuglen
Link til Kjærbølling
   Agerhøne
Perdix perdix

Kulturhistorie

Agerhøne

Agerhønen er højt skattet på middagsbordet, man har sågar berettet, at den sammen med fasanen hørte til lækkerierne på kong Salomons bord. Den regnedes som en større delikatesse end sneppen. Martin A. Hansen sætter dette i relief i novellen Agerhønen (1947) hvor han lader en familie, som levede i yderste fattigdom og var på nippet til at give op tilberede et festmåltid af en agerhøne, der er fløjet mod døren i en vinterstorm. De sidste reserver blev mobiliseret, og der blev dækket bord som sjældent set i huset. Så lidt der blev til hver af den lille fugl, blev det til et håbets måltid for familien.
Agerhønen er kendt fra dansk område fra i hvert fald midten af 1300-tallet, og der er, som fasanen, blevet indfanget og udsat nye steder med henblik på jagt; bestandene på en række af de danske øer skyldes udsætning.
Agerhønen er blevet betegnet som menneskets følgesvend. Den lever af ukrudt og ukrudtsfrø på dyrkede marker og har fulgt mennesket i dets udbredelse.

Jagt og landbrug
Agerhønen er - og har altid været - en af de vigtigste jagtfugle selv om de ændrede dyrkningsforhold i landbruget har reduceret bestanden, og dermed jagtudbyttet. Frem til begyndelsen 1960'erne blev der skudt omkring 400.000 fugle om året; halvtreds år senere, omkring år 2000, er det årlige jagtudbytte faldet til under 50.000.

Lægemidler
I middelalderen kunne man lave medicin mod tandpine, øjensygdomme, for store bryster og impotens af forskellige dele af agerhønen eller dens æg

 

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek
Ordsprog
  • Der er lige så mange ugler som agerhøns

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek