Udstilling af DNLBs kostbare stjerneatlas fra 1600-tallet

1600-tallets stjerneatlas udstilles på DNLB i anledning af Naturfestivalen

Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek, DNLB, er Københavns universitetsbibliotek for naturvidenskab og medicin og samtidig dansk hovedfagbibliotek for disse fagområder. Biblioteket ejer Danmarks største og bedste samling af historisk naturvidenskabelig og medicinsk litteratur. Samlingen går tilbage til 1400-tallet og rummer omtrent alle betydende værker fra de sidste 500 år.

Dansk Naturvidenskabsfestival 2002 (DNF 2002), der afholdes 27.9.- 6.10. 2002, er Danmarks store festival for naturvidenskab og teknik. Festivalens formål er at øge interessen for naturvidenskab og teknik blandt befolkningen i alle aldre. I forbindelse hermed arrangerer Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek en udstilling under navnet: Tyren, Jomfruen og alle de andre.

Udstillingen inkluderer bl.a. nogle af DNLB’s fineste astronomibøger fra 1600- og 1700-tallet med de klassiske stjernebilleder.

Udstillingen er i to afdelinger:
- Til venstre vises Johann Bayers og Johannes Hevelius’ stjerneatlasser fra 1600-tallet samt gengivelser af samtlige stjernebilleder i dyrekredsen fra begge atlasser. Denne del af udstillingen indledes med lærer og astronom Thorvald Köhls pædagogiske indledning til astronomien fra 1898, hvorfra hans planche med dyrekredsen vises.
- Til højre vises et udvalg af de meget fine stjerneatlasser, som biblioteket ejer, bl.a. Andreas Cellarius, Johann Gabriel Doppelmayr, John Flamsteed og Johann Elert Bode.

Udstillingen vises i montrerne i bogsalens underetage. Imellem udstillingens to dele er bogsalens reoler og et stort bord med pc-er.