Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1927
Nr. 07-09 - August-September

Forrige Næste
[12] s. 150
Et nordisk Clarté-Forbund

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1927:7-9

ET NORDISK CLARTÉ-FORBUND


   I Dagene den 23-26. Juli afholdtes der i Stockholm en Konference mellem Udsendinge fra de finske, svenske, norske og danske Clartégrupper med det Formaal at drøfte fælles Anliggender og om muligt at danne et nordisk Clarté-Forbund.
    De forskellige Lande var repræsenteret ved følgende Navne: Johan Vogt og Åke Ording, Norge, Stellan Arvidson, Sverige, Cay Lundström, Finland, og J. H. Leunbach, Danmark. Desuden havde forskellige svenske Lokalsektioner sendt tilsammen en Snes Repræsentanter.
    Efter at der var gjort Rede for Clartébevægelsens Stilling i de respektive Lande, gik man over til at behandle det Forslag om Dannelsen af et nordisk Clartéforbund, som fremførtes af de svenske Clartéafdelingers Central sekretariat. Efter en længere Diskussion besluttedes det at iværksætte et saadant nordisk Forbund.
    I Tilknytning hertil drøftede man, hvorvidt det var formaalstjenligt at søge at skabe et større nordisk Tidsskrift i Stedet for de nuværende danske og svenske (i Norge og Finland udkommer for Tiden ingen Clarté-Tidsskrifter); man blev enige om, at en Komite, bestaaende af Leif Björk, Gregor Bendz, J. H. Leunbach og Knud Korst ved en senere Lejlighed skulde drøfte dette Spørgsmaal videre. En saadan Drøftelse har fundet Sted, og Resultatet heraf er blevet, at man har fundet det mest formaalstjenligt at udgive et særskilt svensk og et særskilt dansk Tidsskrift som hidtil . En medvirkende Aarsag til, at Tanken om en Sammenslutning af Tidsskrifterne er blevet taget op fra dansk Side, er de store Vanskeligheder, hvormed det er forbundet at indarbejde et nyt Tidsskrift af Clartés Art; da vort Tidsskrift imidlertid nu i finansiel Henseende har fast Bund under sig, og da det efterhaanden er blevet godt kendt, vejer det nævnte Hensyn ikke særlig tungt til. Paa Stockholmskonferencen besluttede man at udgive en aarlig nordisk Clarté-Kalender, og Stockholm-Sektionen fik til Opgave at underhandle med et Forlag om Sagen og iøvrigt at redigere den nævnte Kalender.
    Videre godkendte man det af Svenskerne udarbejdede Forslag til Love for det nordiske Clartéforbund, og man blev enige om, at Forbundets Generalsekretariat skulde henlægges til Oslo. Da Stockholmskonferencen blev afholdt paa det Tidspunkt, hvor Diskussionen om Bruddet mellem England og Rusland og den dermed forbundne Krigsfare var brændende, kom man ogsaa ind paa en Drøftelse heraf, og der vedtoges en Resolution, hvorigennem man vilde henlede Opmærksomheden paa den Fare, der stedse truer Verdensfreden.
    Ved Medlemsmødet i dansk Clarté den 30. Juni d. A. redegjorde J. H. Leunbach for Stockholmskongressens Forløb. Paa samme Møde vedtoges den før nævnte Resolution angaaende Krigsfaren.