Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1927
Nr. 07-09 - August-September

Forrige Næste
[11] s. 148-149
J. H. Leunbach: To Bøger om sexuelle Problemer

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1927:7-9

TO BØGER OM SEXUELLE PROBLEMER

Ben B. Lindsey: MODERNE UNGDOMS OPRØR (Jespersens Forlag, 5 Kr.)
    Det er en af nutidens betydeligste og tillige en af dens mest revolutionære bøger, som her gennem oversættelse har fundet vej til dansk publikum. Steincke har forsynet bogen med et udmærket forord, og forhaabentlig vil hans kendte navn skaffe bogen mange læsere. Det fortjener den nemlig i højere grad end nogen anden af aarets bøger. Ikke blot alle unge vil kunne høste stort udbytte ved læsningen og vil maaske i mange tilfælde kunne genvinde mod og selvtillid, som de muligvis havde tabt paa grund af tidens og de gamles fordomme. Men særlig vil dog forældre og pædagoger kunne lære meget af Dommer Lindsey, hvis de forsøger saa fordomsfrit som muligt at lade sig belære af hans erfaringer. Lindsey gør sig ikke saa meget til talsmand for en ny kønsmoral, som han lader livet selv tale. Gennem 25 aar har han virket som dommer ved en børnedomstol i Denver. Han har som ingen anden forstaat at vinde de unges fortrolighed og har derved opnaat at faa et indblik i de unges kønsliv, som alle forældre og pædagoger ellers udelukker sig selv absolut fra at faa noget som helst at vide om. Gennem en mængde illustrerende exempler fra det virkelige liv viser Lindsey, at den moderne ungdom ikke blot ønsker en ny indstilling overfor kønslivet, men at den allerede har skabt en helt ny kønsmoral, som har fuld gyldighed indenfor deres egen kreds, men som de voxne i reglen ikke aner noget om. Og han paaviser, hvor fuldstændig afmægtige love og straffebestemmelser er paa dette felt: "Den primitive kønsdrift bør, lig sult, beherskes og reguleres af personen selv og ikke af juridiske love. - - - Det er en kendsgerning, at det er overordentlig let for hvem som helst at overtræde kønslovene uden at blive opdaget, saaledes at man med rolig samvittighed kan sige, at de love er ganske afmægtige og ikke har andet at stole paa end folks gode vilje til at handle ret. Men siden det nu engang er saadan, hvorfor saa ikke lægge al mulig vægt paa at udvikle denne gode vilje og lade loven skøtte sig selv!"
    Dette lille citat viser ganske godt Ben Lindseys hele indstilling. Da vi nu har været saa lykkelige, at Lindsey har skrevet denne vidunderlige bog, og et dansk forlag har ladet den oversætte, bør vi ogsaa alle læse den.
J. H. Leunbach.

Dr. med. Max Hodann: GESCHLECHT UND LIEBE (Greifenverlag zu Rudolstadt) .
    I Tyskland udføres der et beundringsværdigt arbejde for at udbrede sexuel oplysning, og man er virkelig efterhaanden naat til paa en fuldstændig naturlig og aaben maade at tale rent ud om de kønslige forhold og nævne alle ting ved deres rette navn. Max Hodann er assistent ved Magnus Hirschfelds "Institut für Sexualwissenschaft", som gaar i spidsen ikke blot for den sexualvidenskabelige forskning, men ogsaa for den sexuelle oplysning. Bogen gengiver en hel del samtaler med mennesker, der har henvendt sig til institutet for at søge raad. Kønssygdom, forebyggelse, abort og alle de dagligt forekommende vanskeligheder, som kønslivet skaffer menneskene paa halsen, og som alle kan afværges eller i hvert fald i høj grad afbødes gennem universalmidlet: oplysning - alle disse spørgsmaal behandler Hodann i et letforstaaeligt sprog, illustreret af flere instruktive tegninger. Hodann er socialist og har i høj grad øjet aabent for det sociale spørgsmaals overvældende betydning paa det sexuelle omraade. Bogen er særlig beregnet paa den brede befolkning, her i landet altsaa netop dem, som ikke kan læse tyske Bøger, men ogsaa mere litterært bevandrede mennesker kan lære meget af denne bog, f. ex. angaaende begrebet "Eheberatung", som her i Danmark desværre endnu er fuldstændig ukendt.
J. H. L.